МІФОНІМИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ АНГЛІЙСЬКОМОВНОЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПУБЛІЦИСТИКИ

Ключові слова: міфонім, апперцепція, метафоричне мислення, ономастика, культурологія

Анотація

Стаття присвячена дослідженню сталих міфонімічних сполучень, які розглядаються в публіцистичному контексті. Метою дослідження є встановлення етимологічних особливостей міфонімів і закономірностей їх використання в сучасному контексті. Для досягнення встановленої мети використано емпіричний метод спостереження та порівняння контекстів використання міфоніму й теоретичний метод сходження від абстрактного уявлення міфонімічного героя до конкретного використання міфоніму в сучасному контексті. У статті висвітлюються етимологічні особливості й закономірності вживання міфонімічних сполучень у сучасній англійській мові. У ході дослідження визначено, що міфоніми слугують предметом опису в лінгвокультурології, яка виникла завдяки синтезу лінгвістики та культурології, що також зумовлено переважним чином установленням сучасної антропоцентричної парадигми. У ході дослідження встановлено, що процес використання міфонімів у новому контексті пов’язаний з апперцепцією. Аналіз прикладів із джерел ілюструє, що реалізацію принципу апперцепції можна простежити на прикладі використання міфонімів у сучасних контекстах, коли щось нове – сучасна ситуація, осмислюється крізь призму минулого досвіду – міфічних сюжетів, які є культурною пам’яттю соціуму. Це зумовлює те, що міфоніми апелюють до вихідних контекстів, тобто античних міфів, для переносу значення в сучасні реалії. Як наслідок, визначено, що для правильного розуміння міфонімічного порівняння необхідно знати походження міфоніму. Також установлено особливості використання міфонімів у публіцистичному контексті, які являють собою образні паралелі, складне сплетіння та взаємодію двох контекстів, вихідного – міфічного й сучасного контексту. Ця взаємодія двох контекстів виражається у формі перенесення найменування на новий денотат, що відбувається за рахунок актуалізації одного з когнітивних ознак вихідного імені. Отже, міфоніми в публіцистичному контексті знаходять своє значення лише при встановленні їх зв’язку з об’єктами. Отже, у ході аналізу встановлено, що міфологія залишила значний слід і культурний пласт не тільки в історії людства, а й у мові та культурі. Проведене дослідження продемонструвало наявну в сучасній мові тенденцію до використання міфонімів у політичному дискурсі. Це може бути пояснено тим, що образність міфологем зумовлює смислове збагачення мови.

Посилання

1. Ахманова О.С. Словник лінгвістичних термінів. Москва : Радянська енциклопедія, 1996. 597 с.
2. Воркачов С.Г. До апології лінгвокультурного концепту. Studia selecta: вибрані роботи з теорії лінгвокультурного концепту. Волгоград : Парадигма, 2013. 17 с.
3. Вежбицька А. Мова. Культура. Пізнання. Москва : Наука, 1997. 48 с.
4. Гербарт Й.Ф. Вибрані педагогічні твори. Москва : Учпедгиз, 1940. Т. 1. С. 148–150.
5. Горбаневський М.В. У світі імен і назв. Москва : Знання, 1987. 206 с.
6. Карасик В.І. Про категорії лінгвокультурології. Мовна особистість: проблеми комунікативної діяльності. Волгоград : Мова, 2001. С. 3–16.
7. Карпенко Ю.О. Антична міфологія як поетична зброя. Записки з ономастики. Одеса : Астропринт, 2002. Вип. 6. С. 93–108.
8. Калінкін В.М. Теоретичні основи поетичної ономастики : автореф. дис. … докт. філол. наук : 10.02.15 / Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. Київ, 2000. 35 с.
9. Кучешева І.Л. Імена власні як терміни в підмові англійської лінгвокультультури : автореф. дис. ... канд. філол. наук : 10.02.04 / Омський державний технічний університет. Омськ, 2012. 20 с.
10. Маслова В. А. Лінгвокультурологія : навчальний посібник для студ. вищ. навч. закладів. Москва : Наука, 2004. 75 с.
11. Піаже Ж. Генетичний аспект мови і мислення. Психолінгвістика. Москва : Думка, 1984. С. 190–191
12. Реформатский А.А. Топономастика як лінгвістичний факт. Топономастика та транскрипція. Москва : Наука, 1964. 199 с.
13. Суперанська А.В. Загальна теорія імені власного. Москва : Наука, 1973. 368 с.
14. Cambridge dictionary. URL: https://dictionary.cambridge.org.
15. BBC news. URL: https://www.bbc.com/news.
16. Britannica. URL: https://www.britannica.com].
17. The Free dictionary by Farlex. URL: https://idioms.thefreedictionary.com/alpha.
18. OpenDemocracy. URL: https://www.opendemocracy.net/en/.
19. Online etymology Dictionary. URL: https://www.etymonline.com.
20. Oxford dictionary. URL: https://www.lexico.com.
21. Washington Post. URL: https://www.washingtonpost.com.
Опубліковано
2021-06-22
Як цитувати
Веремчук, Е. О., & Карасевич, Г. О. (2021). МІФОНІМИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ АНГЛІЙСЬКОМОВНОЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПУБЛІЦИСТИКИ. Нова філологія, 1(81), 66-72. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2021-81-1-10
Розділ
Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають