ПРЕФІКСАЛЬНІ ДІЄСЛОВА АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: СУЧАСНІ ЛІНГВІСТИЧНІ ПАРАДИГМИ

Ключові слова: префіксальні дієслова, морфологічне утворення дієслова, афіксація, структурні компоненти, префіксальні термінологічні одиниці, значення, семантична деривація

Анотація

Основна мета статті – висвітлити з погляду сучасних лінгвістичних парадигм морфологічні особливості префіксальних дієслів у процесі словотворення англійської мови. Зазначено, що морфологічний спосіб творення є одним із ключових джерел поповнення префіксальних дієслів англійської мови. Розкрито сутність впливу префікса на його смислове значення, де головну увагу зосереджуємо на власному значенні префікса, його ролі в породженні різних смислів префіксального дієслова. Здійснено системний аналіз словотвірного потенціалу префіксального дієслова в площині огляду сучасних парадигм префіксального творення англійських дієслів. Уперше зроблено спробу дослідити префіксальне дієслово в статично-динамічному плані, простежити його як конкретні, так і найзагальніші тенденції, притаманні префіксальному дієслову. Висловлено припущення, що значна кількість продуктивних префіксів, як запозичених, так і питомих, що використовуються для утворення нових термінів, спричинена значним розвитком термінології сучасної англійської мови, прагненням позначити й описати нові явища та процеси, які відбуваються в межах фахової мови. У статті показано, що префіксальні дієслова постійно з’являються зі швидким розвитком науково-технічного прогресу. Зроблено висновок, що морфологічний спосіб творення є одним із ключових способів поповнення префіксальних дієслів сучасної англійської фахової термінології. Застосована методика ґрунтується на основних положеннях теорії фонологічних опозицій, у якій виражаються категоричні вимоги протиставлення тотожних об’єктів за їх диференційними ознаками, а також на основі принципу теорії «системи і структури». З погляду інформативності префіксальні дієслова сучасної англійської мови передають найбільше смислове навантаження. Концептуальний аналіз фактологічного матеріалу виявив системний підхід до розвитку префіксальних дієслів і їх імпліцитний потенціал. Перспектива подальшого дослідження вбачається в дослідженні префіксальних дієслів як у когнітивному, так і парадигматичному аспектах.

Посилання

1. Азарова Л.Є., П’яст Н.Й. Складання як один із способів словотвору : монографія. Вінниця : УНІВЕРСУМ, 2005. 123 с.
2. Куликова И.С., Салмина Д.В. Введение в металингвистику. Санкт Петербург : Сага, 2001. 304 с.
3. Панько Т.І. Від терміна до системи. Львів, 1979. 121с.
4. Суперанская А.В. Общая терминология: Терминологическая деятельность. 3-е изд. Москва : Изд-во ЛКИ, 2008. 288 с.
5. Adebileje A.O. A comperative descriptrion of affixation processes in English and Yoruba for ESL pedagogy. Theory and practice in language studies. Academy publisher manufactured in Finland. 2013. Vol. 3. № 10. P. 1756–1763.
6. Meyer Ch.F. Introducing English linguistics. Cambridge : Cambridge University Press, 2009. 259 p.
7. Ахманова О.С. Словник лінгвістичних термінів. Москва : Книжковий дім «Ліброком», 2010. 5-е вид. 576 с.
8. Матвеева Т.В. Полный словарь лингвистических терминов. Ростов-на-Дону : Феникс, 2010. 562 с.
9. Encyclopedia of Language and Linguistics [2nd edition] (Elsevier. Nov. 2005). URL: http://www.sciencedirect.com.
10. The Concise Oxford Dictionary of Linguistics [3rd edition] / ed. P.H. Matthews. Oxford : Oxford University Press, 2003. 245 р.
Опубліковано
2021-06-23
Як цитувати
Дудок, А. Р. (2021). ПРЕФІКСАЛЬНІ ДІЄСЛОВА АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: СУЧАСНІ ЛІНГВІСТИЧНІ ПАРАДИГМИ. Нова філологія, 1(81), 117-122. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2021-81-1-18
Розділ
Статті