ЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РОМАНУ ЛУЇЗ ЕРДРІЧ “LOVE MEDICINE”

Ключові слова: ідіостиль, індивідуальний стиль, лінгвістичний аналіз, метафора, порівняння, гіпербола

Анотація

У статті досліджуються індивідуальні особливості стилю американської письменниці Луїз Ердріч на прикладі її роману «Love medicine». Визначення індивідуального стилю автора є одним із найактуальніших завдань у галузі прикладної лінгвістики, що відіграє провідну роль для розробки сучасних засобів машинної обробки тексту. Індивідуальний стиль автора відображає неповторні риси у творчості митця, що відрізняють його твори від літературної спадщини інших письменників. Він розкриває особистість творця, його життєвий досвід, цінності, погляди та упередження, а також культуру його краю та характерні риси тогочасного суспільства. Луїз Ердріч є однією з найвідоміших американських письменниць індіанського походження, яка, вивчаючи історію предків, відображає її у своїх творах, втілює в образах різних персонажів. Упродовж дослідження визначено вплив культурного та особистісного досвіду письменниці на творчий доробок, проаналізовано вибір синтаксичних конструкцій, граматичних та лексичних засобів. Для проведення дослідження здійснено вибірку прикладів уживання художніх засобів та визначено їх значення в контексті твору. Проаналізовано використані автором метафори, порівняння, гіперболи, символи, анафору та ономатопею, їх вплив на текст, пробудження емоцій та почуттів у читачів. Ми виявили, що частка метафор у нашому тексті становить приблизно 40%, тоді як епітети та порівняння трапляються у 16% та 15% випадків уживання художніх засобів. До того ж діаграма ілюструє, що персоніфікація та анафора досить часто використовуються автором. Художні засоби відіграють неабияку роль у творі, адже саме вони дозволяють читачеві поринути у світ слова та переживати події разом із його героями, глибше пізнаючи кожного із них. За їх допомогою автор підкреслює індивідуальні та неповторні риси персонажів та надзвичайно тонко зображує їхні почуття, переживання та теплі стосунки між героями твору Луїз Едріч, що пронизують читачів до глибини душі. Робота має теоретичну цінність із точки зору вивчення унікальних рис, притаманних конкретному авторові, та практичну цінність під час застосування результатів дослідження в автоматизованих системах аналізу текстів та лінгвістичних корпусах.

Посилання

1. Наливайко Д. Стиль напряму й індивідуальні стилі в реалістичній літературі 19 століття. Індивідуальні стилі українських письменників кін. 19 – поч. 20 ст. Наукова думка, Київ, 1987. С. 33.
2. Beidler P., Barton G. A Reader's Guide to the Novels of Louise Erdrich. University of Missouri Press, pp. 2-4, 2006. 17-21.
3. Cambridge Dictionary of English. URL: https://dictionary.cambridge.org/
4. Collins Dictionary. URL: https://www.collinsdictionary.com/
5. Erdrich Louise. Love Medicine. New York: Holt, Rinehart, and Winston HarperCollins, 1993. pp. 179-200.
6. Macmillan Dictionary. URL: https://www.macmillandictionary.com/
7. Merriam – Webster Dictionary. URL: https://www.merriam-webster.com/
8. Oxford Dictionary. URL: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/
9. Shandra O., Glinka N. Historical and modern aspects of the notion of idiostyle in lingustic studies, Visnyk, vol. 7, no. 1, 2016. pp. 9-15.
10. Sydorenko I. The notion of the author’s idiostyle as an object of linguostylistic analysis. Proceedings of the XI International scientific and practical conference “Science without borders” (England, Sheffield, March 30 – April 7, 2015), Sheffield: Philological sciences. Science and education LTD, 2016. pp. 1-4.
Опубліковано
2021-08-11
Як цитувати
Хар, М. Є. (2021). ЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РОМАНУ ЛУЇЗ ЕРДРІЧ “LOVE MEDICINE”. Нова філологія, (82), 321-325. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2021-82-51
Розділ
Статті