ОСОБЛИВОСТІ ВЖИВАННЯ АНГЛОМОВНОГО СЛЕНГУ НА ПОЗНАЧЕННЯ ГРОШЕЙ В АМЕРИКАНСЬКИХ РЕП-ТЕКСТАХ

Ключові слова: типологія сленгових виразів, семантичні групи, американський реп-дискурс, хіп-хоп культура, валюта

Анотація

З огляду на активне розширення міжнародної співпраці, глобалізації та Інтернет-культури поширення сленгу не тільки не припиняється, але й зростає. Сучасне життя суспільства, зокрема молоді, також характеризується стрімким проникненням реп-культури, у зв’язку з чим лінгвістичні дослідження цього стилю нині є дуже перспективними та актуальними, адже словник хіп-хоп культури вважається одним із найпродуктивніших способів поповнення лексичного запасу англійської мови. Ця стаття присвячена вивченню поняття та функціонування сленгових слів та виразів на позначення грошових одиниць у новітньому американському реп-дискурсі. Практична частина цього дослідження містить аналіз причин і особливостей використання сленгових лексичних одиниць у текстах сучасних американських реп- виконавців, таких як Kanye West, Jay-Z, Kendrick Lamar, The Notorious B.I.G., Wiz Khalifa, Headie One, Trinidad James та інші. Авторами роботи було здійснене групування знайденого сленгу за семантичним значенням та з’ясовано закономірність його використання. У рамках проведеної роботи було виявлено, що сленгові терміни для позначення грошей часто пов’язані із зовнішнім виглядом і характеристиками банкнот і монет, їх вартістю, історичними асоціаціями або відповідними грошовими одиницями. Також варто зазначити, що частина з них стала домінуючим способом позначення валюти і навіть перейшла в загальновживані слова, про що свідчать сучасні словники. Наукове дослідження доводить, що сленг насамперед відображає реальність та використовується як прийом непрямої комунікації, під час якої розуміння висловлювання включає безпосередньо зміст, який власне не міститься в ньому, але потребує додаткових інтерпретаційних зусиль із боку адресата. У рамках одного мовного співтовариства деякі сленгові терміни розрізняються залежно від соціальних, етнічних, економічних і географічних шарів. Перспективність подальшого вивчення типології цих сленгових виразів зумовлена їх поширеністю в сучасному американському реп-дискурсі, що і буде становити предмет дослідження подальших наукових робіт.

Посилання

1. Genius. Community of contributors powers the world’s biggest collection of song lyrics and musical knowledge. URL: https://genius.com/
2. Ogbar J.O.G. Hip-Hop Revolution: The Culture and Politics of Rap, Lawrence : University Press of Kansas, 2007.
3. Urban Dictionary. URL: https://www.urbandictionary.com/.
4. Козубай І.В., Хаджи А.Ю. Лінгво-семантичні особливості використання прецедентних імен у структуруванні американських реп-пісень. Актуальні питання гуманітарних наук : зб. наук. праць молодих вчених Дрогобицького держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. 2020. Том 2. С. 234–354.
5. Халапсис А.В. Мир без денег: Экономические и социокультурные трансформации эквивалента стоимости. Наукове пізнання: методологія та технологія. 2018. Вип. 1 (40). С. 126–135.
Опубліковано
2021-08-10
Як цитувати
Козубай, І. В., Хаджи, А. Ю., & Гудова, А. В. (2021). ОСОБЛИВОСТІ ВЖИВАННЯ АНГЛОМОВНОГО СЛЕНГУ НА ПОЗНАЧЕННЯ ГРОШЕЙ В АМЕРИКАНСЬКИХ РЕП-ТЕКСТАХ. Нова філологія, (82), 118-122. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2021-82-19
Розділ
Статті