ВЛАСНІ НАЗВИ У ВИСТУПАХ БРИТАНСЬКИХ ПАРЛАМЕНТАРІВ ПЕРІОДУ КОРОНАВІРУСНОЇ ПАНДЕМІЇ

  • С. В. Насакіна
Ключові слова: оніми, лінгвістика, ономастика, політичний текст, функції

Анотація

Нині, коли зростає роль політики у світі, загострюється конкурентна боротьба між політичними силами, все більшого значення набувають механізми маніпулювання, мова політиків починає грати все більш істотну роль у житті суспільства. Дослідження політичних текстів дає змогу встановити відмінності і спільні риси мовної організації політичної лексики. Одна з найпомітніших рис політичних текстів – велика кількість лінгвістичних прийомів. На думку вчених, для того щоб політична мова була ефективною, вона повинна поєднувати логічний і емоційний компоненти. Деякі дослідники політичних текстів вважають, що вибір мовних одиниць має певну мотивацію і ефект. Як показали лінгвістичні дослідження, ефективність мовного впливу досягається за рахунок використання різних виразних засобів мови, зокрема, тропів і фігур, а також певних власних назв. Саме тому аналіз функціонування власних назв у сучасних політичних текстах набуває особливої важливості. У статті розглядаються особливості вживання власних назв у політичних виступах британських парламентарів. У роботі висвітлено функціональне навантаження онімів, які виконують номінативну, інформаційну та символічну функції. Давньогрецький філософ Платон писав, що кожна політична система, як і різні істоти, має свою особливу мову: одну – для демократії, другу – для олігархії, а третю – для монархії. Метою статті є аналіз онімів у виступах британських парламентарів. Об’єктом дослідження є власні назви. Предмет дослідження – функціонування власних назв (онімів). Мета визначає вибір методів, тому у нашому дослідженні було використано загальнонаукові методи систематизації, аналізу та синтезу, кількісний аналіз. Сумуючи вищезазначене, можемо підкреслити, що вперше було проведено аналіз онімів у політичних текстах британських парламентарів періоду коронавірусної пандемії. Практична цінність роботи полягає у тому, що проведений аналіз онімів у політичних текстах відкриває перспективи подальших досліджень, які можуть бути пов’язані з виявленням диференційних особливостей використання власних назв у політичних текстах у різних країнах. У результаті розвідки були встановлені особливості функціонування власних назв.

Посилання

1. Рослицька М.В. Прецедентне ім’я в політичному дискурсі: формально-семантичні ознаки і соціопрагматичний потенціал (на матеріалі промов президентів України, Польщі та Франції кін. ХХ – поч. ХХІ ст.) : дис. … канд. філол. наук : 10.02.15. Львівськ. нац. ун-т ім. Івана Франка, Львів, 2019. 357 с.
2. Платон. Собрание сочинений в 4 т. Т. 4. Москва : Мысль, 1994. 830 с.
3. Француз-Яковец Т.А. Парламент Великобританії в системі поділу влади. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Львів, 2011. № 3. С. 69–75.
4. Бруслик О.Ю. Конституційно-правовий статус парламенту Великобританії : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.02. Харків, 2017. 23 с.
5. Словник української ономастичної термінології / уклад. Бучко Д.Г., Ткачова Н.В. Харків : Ранок-НТ, 2012. 256 с.
6. Аристотель. Сочинения в 4 т. Т. 2. Москва : Мысль, 1978. 687 с.
7. Дмитрук О.В. Маніпулятивні стратегії в сучасній англомовній комунікації (на матеріалі текстів друкованих та Інтернет-видань 2000–2005 років) : автореф. дис. … канд. філол. наук : 10.02.04. Київ, 2005. 21 с.
Опубліковано
2020-12-09
Як цитувати
Насакіна, С. В. (2020). ВЛАСНІ НАЗВИ У ВИСТУПАХ БРИТАНСЬКИХ ПАРЛАМЕНТАРІВ ПЕРІОДУ КОРОНАВІРУСНОЇ ПАНДЕМІЇ. Нова філологія, 2(80), 55-60. https://doi.org/10.26661/2414-1135-2020-80-2-8
Розділ
Статті