МОВНА ЕВОЛЮЦІЯ В ЦИФРОВУ ЕПОХУ: СЛОВОТВІРНІ ПРОЦЕСИ ТВОРЕННЯ АНГЛІЙСЬКИХ КІБЕРНЕОЛОГІЗМІВ - Бабелюк, О. (Нова філологія, 2025)
Стрімкий розвиток комп’ютерних технологій та інтернету каталізував значні лінгвістичні еволюційні трансформації, зокрема й у сфері розвитку лексики. Подану наукову розвідку присвячено складним процесам утворення кібернеологізмів, зокрема, йдеться про те, як технологічні інновації стимулюють лінгвістичну креативність у царині англійської мови. Завдання дослідження – проаналізувати словотвірні моделі інтернет-неологізмів, дослідити поширеність різних способів словотвору, дослідити семантичне розширення існуючих термінів, а також вивчити вплив технологічного розвитку на еволюцію англійської мови. У статті проаналізовано великий корпус англійських неологізмів, пов’язаних з інтернетом, та виявлено різноманітні моделі та способи словотворення. Результати показують, що 64% нових термінів з’являються за допомогою нестандартних способів словотворення, включаючи словозлиття, абревіацію та акронімізацію. Семантичне розширення становить 18% досліджуваних англійських кібернеологізмів. Воно демонструє, як вже наявні у словниковому складі слова набувають нових значень у новому технологічному контексті. У роботі доведено, що процес афіксації виявився особливо продуктивним способом словотворення, а префікси, такі як cyber-, e-, net- та web, створюють велику кількість нових термінів. Префікс cyber- є особливо продуктивним, що відображає трансформаційний вплив інтернету на англійську мову. Складні слова становлять найчисленнішу категорію неологізмів, що поєднують вже існуючі слова для творення нових термінів. Дослідження показує, що англійські інтернет-неологізми насамперед виникають через комунікативні потреби користувачів, часто спрямовані на скорочення часу набору тексту чи фіксацію нових технологічних концепцій.