ЕВФЕМІЗМИ В ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ (НА МАТЕРІАЛІ ПРОМОВИ ДЖОЗЕФА БАЙДЕНА) - Погоріла, А. І. (Нова філологія, 2023)
У статті висвітлено сутність понять «політичний дискурс», «евфемізм» та його функції за загальною класифікацією В. Великороди. Для досягнення поставленої мети продемонстровані приклади комунікативних тактик методом наскрізного виписування і зроблено висновок щодо їхніх функцій та впливу на цільову аудиторію. У роботі досліджено прагматико-лінгвістичні особливості використання евфемізмів англомовного політичного дискурсу. Висвітлено основні підходи до визначення поняття «евфемізм» у вітчизняній та зарубіжній науковій літературі сьогодення та минулого. За допомогою аналізу праць вітчизняних дослідників теоретизовано саме поняття «політичний дискурс» та запропоновано розглядати евфемізм як один з основних елементів політичної мови. Мета роботи полягає в описі основних функцій використання евфемізмів у політичному дискурсі. Методологія розвідки здійснена шляхом використання логічного методу аналізу наукових джерел, описового методу, а також дефініційного та контекстуального аналізу. Політичний дискурс розглянуто як вияв потреби суспільства в інформації та як багатостороннє комунікаційно-лінгвістичне явище. З’ясовано, що евфемізми здебільшого використовуються в політичному дискурсі, а саме у промові Джозефа Байдена, з метою толерантного та пом’якшувального висловлювання, яке має на меті донести цільовій аудиторії неприємну інформацію завуальовано, уникаючи прямого змісту, що, відповідно, стає на заваді використанню слів, які можуть викликати негатив у свідомості людей, водночас вони сприяють покращенню позитивного способу мислення безвідносно віку, статі, національності. Слово є головним знаряддям політика, а політичний дискурс є відмінною базою для утворення та функціонування евфемізмів. Результати дослідження засвідчують, що процес евфемізації є невід’ємною частиною політичного дискурсу, адже він пом’якшує, допомагає толерантно окреслити та подати негативну для адресата інформацію.