ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДИК НАВЧАННЯ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЛІНГВОСОЦІОКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ НА УРОКАХ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Курочкіна, А. С.; Панасюк, Ю. В. (Нова філологія, 2023)
У статті розглядається важливість інтеграції інноваційних педагогічних підходів у процес навчання англійської мови. У контексті глобалізації та міжкультурного спілкування підкреслюється значення розвитку лінгвосоціокультурної компетентності учнів, яка є ключовою для їх ефективної адаптації та взаємодії в багатокультурному світі. Аналізуючи теоретичні та практичні аспекти цих підходів, висвітлюється їх позитивний вплив на мотивацію учнів, засвоєння мови, розвиток комунікативних навичок і глибше розуміння культурних особливостей. Велику увагу приділено необхідності адаптації цих методик до індивідуальних і вікових особливостей учнів, а також значенню крос-культурних проєктів для поглиблення мовного та культурного занурення. У фокусі статті знаходяться сучасні технології у вивченні англійської мови, визначається їх роль у розвитку критичного мислення та креативності учнів. Порушується питання інтеграції мовного навчання з розвитком розуміння лінгвосоціокультурних аспектів, у тому числі через аналіз літературних творів і дискусій на теми культури. Автори доходять висновку, що сучасні методики навчання сприяють ефективному засвоєнню мови, кращому розумінню культурних особливостей та високим комунікативним навичкам. Це у свою чергу підкреслює значення інтеграції цих методик у всі етапи освітнього процесу. Використання реальних комунікативних ситуацій, таких як дискусії, презентації, дебати на актуальні теми тощо, дозволяє учням застосовувати набуті мовні навички в контексті, близькому до реального життя. Такий підхід сприяє розвитку критичного мислення, учні вчаться аналізувати різні комунікативні ситуації, обстоювати свою думку, робити висновки. Акцентовано увагу на необхідності постійного оновлення різних методик навчання та їх адаптації до сучасних умов і потреб учнів, що є ключовим для підготовки молоді до життя в мультикультурному світі.