ПОСТАТІ МАТЕРІ ТА БАТЬКА В РЕКОНСТРУКЦІЇ ОКРЕМИХ АСПЕКТІВ ПСИХОПОРТРЕТА О. ЖОВНИ - Дергачова, О. В. (Нова філологія, 2023)
Статтю присвячено аналізу впливу постатей батька та матері на формування психопоетикальної структури особистості О. Жовни. Дослідження висвітлює актуальні аспекти взаємодії сімейного середовища, творчого становлення особистості та психосвіту письменника. У статті використано методологію психопоетики як засобу опосередкованого дослідження психопортрета митця через аналіз його мегатексту. У статті наголошено на тому, що для усвідомлення характерних рис психопортрета письменника необхідний аналіз психологічних аспектів його біографії, особливо – встановлення зв’язків з матір’ю та батьком. Стаття висвітлює сучасні дослідження з психопоетики, які аналізують роль постатей батьків у формуванні окремих аспектів особистості О. Жовни. Зазначається, що психопоетика дозволяє отримати більш повну візію особистості автора, об’єднуючи літературознавчу, психологічну та психоаналітичну методологію. Стаття ставить за мету проаналізувати психопоетикальні механізми виявлення ролі батьків О. Жовни для його художньої самоідентифікації з огляду на структуру психосвіту письменника та його рецепцію в біографічному, автобіографічному та інтерпретаційному зрізах, які експліковані в художніх творах, фільмах, спогадах, що становлять його мегатекст. Структуру психосвіту письменника та його рецепцію розглянуто в різних аспектах, включаючи біографічний, автобіографічний та інтерпретаційний. Зазначається, що ігнорування чи замовчування образу батька у творах О. Жовни свідчить про внутрішнє протистояння, відчудження та негативний едипів комплекс. Вказано, що ідеалізований образ матері, концептуальними рисами якого є безумовна любов та здатність пробачати, говорить про близькість письменника з власною матір’ю і можливе відчуття вини відносно неї. Наголошено, що перспективи дослідження включають аналіз інших компонентів психопоетикальної матриці О. Жовни для реконструкції його психоструктури на основі виявів у художніх творах та інших компоненах його мегатексту.