КОНЦЕПТИ НА ПОЗНАЧЕННЯ РИС ХАРАКТЕРУ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВНІЙ СВІДОМОСТІ: ПСИХОСЕМАНТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ КОНЦЕПТУАЛЬНОГО ПОЛЯ - Куцос, О. І. (Нова філологія, 2023)
Дослідження концептів як відображення особливостей мовної свідомості є важливим елементом створення цілісної картини національного характеру. Проведений аналіз демонструє, що вчені найчастіше приділяють увагу концептам на позначення соціокультурних явищ, світоглядних феноменів, емоційних станів тощо. Водночас матеріалів, які б висвітлювали концепти на позначення рис характеру, майже немає. Мета статті полягає у з’ясуванні особливостей концептів на позначення рис характеру в українській мовній свідомості за допомогою психосемантичного моделювання концептуального поля. Для цього вирішуються три основні завдання: 1) групування асоціативних реакцій до слів-стимулів на позначення рис характеру за приналежністю до ядерної, приядерної та периферійної зон; 2) розподіл слів-реакцій за рівнями психосемантичного моделювання концептуального поля; 3) аналіз концептуального поля вибраних концептів. Предметом дослідження є психосемантичне моделювання концептуального поля концептів на позначення рис характеру, об’єктом дослідження – концепти на позначення рис характеру в українській мовній свідомості (на прикладі концептів «Безтурботність», «Гідність», «Гордість», «Доброта», «Лінь», «Милосердя», «Сміливість», «Хитрість», «Щедрість»). Проведене дослідження дозволило дійти таких висновків: для української мовної свідомості характерним є таке: 1) концепти «Гідність», «Доброта», «Милосердя», «Сміливість», «Щедрість» мають позитивне смислове навантаження; концепти «Безтурботність» і «Гордість» сприймаються неоднозначно, залежно від контексту; концепти «Лінь» і «Хитрість» характеризуються здебільшого негативним смисловим навантаженням; 2) концепт «Хитрість» асоціюється переважно з фольклорним персонажем – лисою, решта аналізованих концептів зіставляються з людиною; 3) концепт «Милосердя» має відчутний релігійний компонент, натомість інші концептуальні поля містять слова на позначення світських реалій; 4) здебільшого концепти співвідносяться з відповідними синонімічними поняттями, меншою мірою – з носіями риси характеру.