КОНЦЕПТ «ГАЛИЧИНА» ЯК ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНЕ ПІДҐРУНТЯ НАУКОВИХ РОЗВІДОК ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧОГО СПРЯМУВАННЯ - Маторіна, Н. М. (Нова філологія, 2023)
Стаття започатковує цикл публікацій про взаємини Бруно Шульца з Галичиною, у якому авторка поставила за мету проаналізувати концепти «Галичина», «пограничч»я, «галицьке літературне пограниччя», «галицькість» тощо й окреслити в них місце творчої спадщини Бруно Шульца, зокрема з’ясувати вплив Галичини на Шульца і, навпаки, Шульца на Галичину, охарактеризувавши їхні взаємини. Першу статтю присвячено розкриттю сутності пізнавального концепту «Галичина» з акцентуванням на шульцівський період – кінець ХІХ – першу половину ХХ ст. Вибрано «пізнавально-концептний» формат репрезентації результатів дослідження завдяки можливості комплексного об’єктивного й неупередженого узагальнення і структурування різногалузевої інформації галицького спрямування в літературознавчих студіях. З’ясовано термінологічне значення й запропоновано робоче потрактування поняття «концепт», яким можна послуговуватися в наукових розвідках літературознавчого спрямування. У разі онтологізації концепту «Галичина» репрезентовано як загальноприйняті відомості узагальнювального спрямування у систематизованому й чітко структурованому вигляді, так й окремі нові, авторські інтерпретації, які в перспективі посприяють ґрунтовному дослідженню й розумінню когнітивно-орієнтаційної пари Галичина ↔ Бруно Шульц, члени якої перебувають у складних відносинах подібності та опозиції. Аналіз змістового навантаження концепту Галичина в усьому своєму розмаїтті дає підстави зараховувати його до наскрізних міждисциплінарних, пов’язаних з різними науковими галузями і сферами діяльності. Екстеріоризація концепту «Галичина» «підтягує» реалізацію концептів пограниччя, галицьке пограниччя, галицькість, галицьке літературне пограниччя, галицька література, дослідженню яких буде присвячено наступну статтю зазначеного циклу, зміст якої стане логічним продовженням і суттєвим доповненням наукової розвідки про концепт «Галичина».