ФЕНОМЕН СКОРОЧЕННЯ У СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ ЮРИДИЧНІЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНІЙ ПІДСИСТЕМІ - Литвинко, О. А. (Нова філологія, 2023)
Статтю присвячено дослідженню феномена скорочення у сучасній англійській юридичній термінологічній підсистемі. Це явище є очевидним для термінологічних підсистем різних галузей науки і техніки. На сучасному етапі юридична термінологічна підсистема динамічно розвивається завдяки посиленню інтеграції країн і міжнародних зв’язків та потребує стандартизації й удосконалення її термінології. Слід зазначити, що скорочення є одним із продуктивних способів творення юридичних термінів. З огляду на це, існує необхідність дослідити особливості цього феномена, ідентифікувати способи скорочення юридичних термінологічних одиниць та визначити основні моделі скорочених термінів. Метою роботи є дослідження специфіки процесу скорочення в англійській юридичній термінологічній підсистемі та виокремлення основних моделей юридичних скорочених термінів. Відповідно до мети методика дослідження є комплексною. У роботі використовуються такі методи: описовий, що сприяє опису словотвірної структури юридичних термінів; структурний – для ідентифікації словотвірних моделей; метод компонентного аналізу – для опису значень лексичних одиниць юридичної термінологічної підсистеми; кількісний аналіз – для виявлення тенденцій уживання термінологічної лексики. Наукова новизна роботи визначається тим, що в ній уперше здійснено аналіз феномена скорочення у сучасній англійській юридичній термінологічній підсистемі; ідентифіковано продуктивні способи творення скорочених юридичних термінів, виявлено словотвірні моделі. Аналіз способів термінотворення юридичної термінологічної підсистеми свідчить про те, що у зазначеній підсистемі лексичні одиниці, утворені шляхом скорочення, становлять 11%. Серед способів скорочення юридичних термінів виокремлюємо абревіацію у вигляді урізання, ініціальну абревіацію, внутрішньослівну абревіацію однослівних термінів, абревіацію, відмінною рисою якої є елімінування, скорочення, що представлено у вигляді акронімів. Слід зазначити, що термінологічні скорочення є невід’ємним компонентом сучасної англійської юридичної термінологічної підсистеми і мовним феноменом, який яскраво ілюструє прагнення термінології до стислості назв та до економії термінологічних засобів. Вочевидь, юридичні абревіатури зручні для користування з огляду на їхню форму. Теоретичне значення даного дослідження визначається його внеском у загальну теорію терміна. Результати дослідження збагачують наукові знання про специфіку термінологічної номінації та основні процеси термінотворення у сучасній англійській юридичній термінологічній підсистемі.