ЗДОБУТКИ НЕЙРОЛІНГВІСТИЧНОГО ПРОГРАМУВАННЯ В АСПЕКТІ ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ - Лакомська, І. В. (Нова філологія, 2023)
У процесі вивчення української мови іноземні студенти сприймають значні обсяги нової інформації й мають ефективно засвоювати та запам’ятовувати навчальний матеріал. Із цією метою викладачу доцільно організовувати навчальний процес та подавати нову інформацію у такий спосіб, щоб студенти сприймали та засвоювали знання з максимальною ефективністю. Сьогодення висуває до освітнього процесу значні вимоги, тому в пошуках методів оптимізації сприйняття інформації пропонуємо звернутися до новітніх галузей знання, таких як нейролінгвістичне програмування, де особливу увагу становить опис процесів сприйняття й перероблення інформації. У статті визначено, що, з огляду на специфіку індивідуального сприйняття людиною реальності та особливостей кодування нею здобутої інформації, фахівці виділяють такі типи модальності: візуальну, аудіальну та кінестетичну (до якої зараховують нюхову і смакову). Кожна репрезентативна система відображає один із ключових каналів орієнтації людини в навколишній дійсності й має свою специфіку реакцій, що позначаються на особливостях сприйняття світу, поведінці та своєрідності аналізу інформації. З’ясовано, що для підвищення ефективності навчання необхідно враховувати провідну модальність студента і підбирати матеріал відповідно до особливостей його сприйняття. У такий спосіб викладач здійснюватиме більший вплив, а ефективність запам’ятовування та засвоєння інформації буде поліпшуватися. Акцентовано, що під час викладання української мови як іноземної викладачу слід активно використовувати аудіовізуальні матеріали, тобто враховувати полімодальність. Під час перегляду фрагментів відео, фільмів, прослуховування аудіозаписів іноземний студент засвоює інформацію за допомогою зору й слуху, у такий спосіб відбувається ефективніше запам’ятовування матеріалу. Отже, гармонійне поєднання слухової та зорової інформації сприяє підвищенню ефективності сприйняття навчального матеріалу, рівня його засвоєння та опануванню практичних навичок застосування здобутих знань. Використання інноваційних методів у процесі вивчення української мови заохочує іноземних студентів до вдосконалення комунікативних умінь, розширює їхні можливості.