НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Глушковецька, Н. А.; Таєм, М. Дж. (Нова філологія, 2023)
У статті пропонується огляд дистанційного навчання англійської та німецької мов для роботи всіх учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану, а саме синхронний та асинхронний формати. Синхронний формат дистанційного навчання розуміється як співпраця викладача та здобувачів освіти або здобувачів освіти між собою в режимі реального часу. Зі свого боку асинхронний формат трактується як форма самостійної роботи здобувачів вищої освіти з відтермінованим контролем із боку викладача. Автори окреслили різноманітні можливості використання викладачами дистанційного навчання в закладах вищої освіти та підходи до самостійного вивчення англійської і німецької мов здобувачами вищої освіти в синхронному й асинхронному форматах. У статті звернено увагу на те, що під час воєнного стану викладачам рекомендовано не лише виконувати навчальну програму з іноземної мови, а й забезпечувати психологічний комфорт здобувачів освіти. Авторами запропоновано тематику, яку можна розглядати на заняттях з англійської та німецької мов, а також встановлено, які граматичні теми можуть бути опрацьовані під час обговорення певних лексичних тем. Здійснено огляд українських, англійських та німецьких вебсайтів, які можуть бути корисними під час дистанційного навчання як у синхронному, так і в асинхронному форматі. Окрім того, окреслено види самостійної роботи щодо опанування іноземної мови здобувачами освіти, а саме: перегляд фільмів із подальшим обговоренням на заняттях, ведення щоденника, у якому здобувачі освіти можуть описати, як вони провели свій день, які емоції вони пережили, тощо. На думку авторів дослідження, така діяльність дає змогу, з одного боку, відволіктися від воєнної реальності, а з іншого – вивільнити свої страхи й переживання. У статті наголошено на тому, що викладання іноземних мов під час воєнного стану має не лише бути зорієнтованим на вивчення мови, а й здійснювати психологічну підтримку здобувачів освіти.