ДЕФІНІЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ЛЕКСЕМ SMALL TALK ТА GOSSIP - Базарова, І. В. (Нова філологія, 2023)
Стаття містить результати застосування компонентного аналізу з метою визначення поняттєвої складової частини двох типів бесід (світської бесіди та пліток) в англомовній картині світу через аналіз семантичних компонентів лексем. Актуальність проведення дослідження зумовлена пріоритетною спрямованістю лінгвокогнітивних досліджень на вивчення процесів концептуалізації і категоризації дійсності. Компонентний аналіз дав змогу виокремити ключові семи, які мають найбільше смислове навантаження в семантичній структурі досліджуваних лексем. Експлікація сем відбувається за допомогою дефініційних ознак, які вилучаються зі словникових тлумачень відповідної лексичної одиниці та є найменшими вербальними складниками номінативного поля, що автономно функціонують. Проведений аналіз словникового матеріалу дав змогу встановити ядерні значення лексем small talk та gossip. Низкою конститутивних семантичних ознак, відображених у словникових дефініціях феномену small talk, є дріб’язковість, причетність до суспільства, легкість, незначущість, банальність, ввічливість та офіційність, згідно з якими світська бесіда постає, з одного боку, як оцінюваний позитивно феномен: як прояв ввічливості, соціальна дія, що має офіційний характер і не примушує комунікантів до надмірних зусиль, адже це легка бесіда; з іншого боку, цей феномен оцінюється дещо негативно, зневажливо, адже світська бесіда має риси звичайності, банальності, дріб’язковості, незначущості. Низкою конститутивних семантичних ознак, відображених у словникових дефініціях феномену gossip, є інтимність, втручання у стосунки інших людей, неофіційність, легкість, недбалість, невимушеність, ледарство, недоброзичливість і недостовірність; отже, феномен gossip оцінюється негативно. Обидві лексеми (і світська бесіда, і плітки) мають у своєму семантичному значенні сему «легкість». З іншого боку, є сема, яку можна протиставити в семантичній структурі аналізованих понять: світська бесіда характеризується формальним характером, а плітки – неформальним. На відміну від small talk, у центрі феномену gossip виявляється людина, відсутня під час розмови, та подробиці її особистого життя. Інформаційний складник пліток завжди містить хибну або неточну інформацію, яка подається недоброзичливо.