ФРАЗЕОЛОГІЧНІ ОДИНИЦІ ЯК ОБ’ЄКТ ПЕРЕКЛАДУ (НА ПРИКЛАДІ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ) - Багач, І. Г.; Чернова, І. В. (Нова філологія, 2023)
Статтю присвячено дослідженню особливостей перекладу фразеологічних одиниць із німецької мови українською. У дослідженні фразеологічна одиниця трактується як стійке словосполучення, ідіома, що характеризується значенням, відомим носіям мови, яке не виводиться з певного лексичного складу, граматичної структури та семантики фразеологічних складників. Мета статті полягає у виявленні особливостей перекладу німецьких фразеологізмів українською мовою. Об’єктом дослідження є фразеологічні одиниці німецької мови, а предметом – особливості їх перекладу українською мовою. Автори статті розглянули класифікації фразеологічних одиниць, запропоновані німецькими лінгвістами. Доведено, що різноманітність класифікацій фразеологізмів призводить до труднощів їх перекладу. У дослідженні під час аналізу прийомів перекладу виокремлено фразеологічний і нефразеологічний переклади. Під фразеологічним перекладом розуміється використання в перекладному тексті стійких одиниць, коли одиниці іноземної мови та відповідні одиниці перекладної мови подібні на всіх рівнях: лексичному, граматичному й семантичному. Фразеологічний переклад включає фразеологічні еквіваленти та фразеологічні аналоги. Фразеологічний еквівалент трактується як фразеологічна одиниця вихідної мови, яка еквівалентна одиниці цільової мови за всіма критеріями та має той самий зміст і конотацію незалежно від контексту. Встановлено, що фразеологічний аналог відрізняється від вихідної фразеологічної одиниці вживанням іншого синонімічного компонента, деякими змінами форми або синтаксису, іншою морфологічною співвіднесеністю, сполучуваністю, будучи повноцінною відповідністю перекладеної фразеологічної одиниці. Нефразеологічний переклад передає значення фразеологічної одиниці за допомогою лексичних засобів цільової мови. З’ясовано, що при цьому може втратитися образність, експресивність, конотації, афористичність, відтінки значень. Встановлено, що до прийомів нефразеологічного перекладу фразеологічних одиниць німецької мови українською належать здебільшого лексичний переклад, калькування та описовий переклад.