СУЧАСНІ МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ НЕФІЛОЛОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Алісеєнко, О. М.; Мудренко, Г. А. (Нова філологія, 2023)
У статті обговорено основні методичні підходи до вивчення іноземної мови (англійської) для здобувачів вищої освіти поза філологічними професіями. Процес викладання іноземних мов для студентів нефілологічних спеціальностей відображає насамперед історію та процес зміни підходів і пріоритетів до викладання іноземної (англійської) мови в пошуках найбільш ефективних та прийнятних науково-методичних заходів. Думка про те, що знання іноземної (англійської) мови є неодмінною умовою успішності та конкурентоспроможності сучасного фахівця на ринку праці, давно визнана в суспільстві. Використання англійської мови у професійних цілях стало необхідністю для фахівців, діяльність яких пов’язана зі світовим ринком. Водночас ситуація на світовому ринку та прагнення нашої країни повністю інтегруватися у світове співтовариство як рівноправний учасник змушують перейти від простого прийняття цього твердження до його покрокової реалізації. На практиці можна констатувати, що рівень і якість підготовки фахівців нефілологічних спеціальностей не завжди відповідає вимогам, які висуваються. Брак іншомовних компетентностей ускладнює вихід українських фахівців-нефілологів на світовий ринок. У сучасних умовах англійська мова навіть для спеціалістів нефілологічних факультетів повинна розглядатися не як другорядна дисципліна, а як необхідний інструмент професійної діяльності, тому що академічна й трудова мобільність, єдині міжнародні освітні стандарти, спільна міжнародна науково-дослідна та виробнича діяльність неможливі без високого рівня знання іноземної (англійської) мови. Визначено домінування комунікативних підходів до викладання іноземної мови. Однак це не означає цілковите нехтування традиційним граматико-перекладацьким методом. Тому оптимальним варіантом визнано змішану методику навчання англійської мови, що містить елементи багатьох актуальних сьогодні методичних підходів до викладання. Основою ефективних методик є створення автентичного комунікативного середовища, активна й різнобічна мовленнєва практика, створення стійких мотиваційних установок до вивчення іноземної мови як ключа до кар’єрної реалізації. Сучасні педагогічні тенденції ставлять на перше місце активне навчання, що базується на діяльнісному підході до набуття іншомовних компетентностей та діалозі між викладачем- фасилітатором і свідомим, зацікавленим студентом із високим рівнем пізнавальної активності.