ОБРАЗ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОГО ХЕРСОНА В АНГЛОМОВНИХ ІНТЕРНЕТ-ЗМІ - Зуброва, О. А.; Колкунова, В. В. (Нова філологія, 2023)
Стаття є спробою авторів описати та систематизувати основні лінгвістичні засоби, що використовуються англомовними інтернет-ЗМІ для творення медіаобразу тимчасово окупованого Херсона. Із цією метою здійснено обґрунтування поняття «медіаобраз», визначено та проаналізовано комплекс лінгвістичних засобів творення образу міста з урахуванням критерію «цінності новин», який є провідним стилеутворювальним чинником текстів сучасних засобів масової інформації. Актуальність обраного напряму дослідження зумовлюється необхідністю здійснювати на лінгвістичному рівні критичний аналіз відомостей, які подають засоби масової інформації, для протистояння маніпуляціям із метою впливу на читача та створення необхідного емоційного відгуку. Обрані для дослідження статті інтернет- видань “New York Times”, “The Washington Post” та “The Economist”, матеріали яких є проявом професійної неупередженої журналістики, дали змогу дослідити та проаналізувати мовні засоби творення образу й емоційного враження від окупованого міста. У результаті виконаного дослідження з’ясовано, що медіаобраз тимчасово окупованого Херсона, створений після 24 лютого 2022 року в публікаціях зазначених вище інтернет- видань, є комплексним утворенням, що складається з таких компонентів, як: міські об’єкти, місто як військова стратегічна ціль, окупаційні війська в місті, мешканці міста (їхні потреби, протест проти окупації, психологічний стан). На рівні мови всі вказані складники медіаобразу вербалізуються як прямими номінаціями із залученням денотативного та конотативного значень лексем, так і метафоричними номінаціями. Прямі номінації містять власні назви (топоніми й урбаноніми) та загальні нейтральні й емоційно забарвлені назви. Емоційно забарвлені назви та характеристики застосовуються частіше за нейтральні через свою здатність до впливу на читача. Метафоричні номінації як складник медіаобразу тимчасово окупованого Херсона реалізовані засобами порівнянь, гіпербол і антитез. Метафоричний складник у медіаобразі тимчасово окупованого Херсона є відносно незначним, що пояснюється вимогами до стилю новинних інтернет-статей.