ПРАКТИКА КРЕАТИВНОГО ПИСЬМА ДЛЯ РОЗВИТКУ СТІЙКОСТІ СТУДЕНТІВ-ФІЛОЛОГІВ - Бовт, А. Ю. (Нова філологія, 2023)
У статті аналізується практика креативного письма як інструмент формування стійкості студентів-філологів, а саме майбутніх перекладачів. У роботі термін «стійкість» розуміється як здатність «відновлюватися» від негативного життєвого досвіду, справлятися зі стресом, відновлюватися після травматичних подій і продовжувати рости та навчатися. Установлено, що стійкість включає метакогнітивну адаптацію, комунікабельність, оптимізм, наполегливість і комунікативну ефективність. В умовах нещодавньої пандемії й нинішньої війни в Україні ця навичка набуває ще більшого значення та необхідності розвитку в молодих людей, яким доведеться відновити свої впевненість і силу, щоб відбудувати нашу країну. Автор підкреслює, що одним з ефективних способів формування стійкості у студентів є креативне письмо. Ця практика допомагає студентам стати більш упевненими в собі, підвищує їхню самосвідомість, здатність навчатися, справлятися із травматичними подіями та негативним життєвим досвідом, перероблювати накопичений стрес, сприяє їхній мотивації та залученості. Творче письмо також допомагає студентам сприймати реальний світ, швидко адаптуватися до змін і сприймати їх як частину життя, «розігруючи» у голові різні можливі сценарії подій. Пишучи особисті історії, студенти можуть краще зрозуміти свої думки й емоції, оскільки особисті історії допомагають розвинути самосвідомість. Описано етапи процесу креативного письма, які включають підготовку, інкубацію, просвітлення та перевірку. Автор також наводить приклади вправ із креативного письма, які відрізняються залежно від розміру та складності, можуть займати різний час, диференціюватись відповідно до рівня студентів і використовуватися для повноцінної діяльності чи розминки. Ці вправи можуть бути ефективними у використанні під час викладання та вивчення іноземної мови для формування стійкості студентів і розвитку їхнього психологічного й емоційного благополуччя. Комплексний ефект практики творчого письма як в аудиторії, так і поза нею може значною мірою сприяти розвитку стійкості студентів і надати їм інструмент саморегуляції, який вони зможуть використовувати у своєму майбутньому житті.