ВІДТВОРЕННЯ МЕДИЧНИХ КОНЦЕПТІВ У НАУКОВО-ПОПУЛЯРНІЙ ЛІТЕРАТУРІ - Поворознюк, Р. В. (Нова філологія, 2022)
Презентоване дослідження присвячене проблемі відтворення медичних концептів у науково-популярній літературі. Матеріалом дослідження виступає твір «Внутрішня історія. Кишечник – найцікавіший орган нашого тіла» Дж. Ендерс (у перекладі К. Меншикової), зосереджений на удосяжненні вузькоспеціальної медичної інформації для широкого загалу читачів без медичної освіти. Книга Дж. Ендерс є типовим трансжанром, тобто дискурсом, який здобуває нові функції саме в процесі перекладу (оригінальна версія написана німецькою, проте українськомовна має чіткі ознаки інтерференції англійського тексту). Основна увага була зосереджена на виявах інтра- та інтермовної гібридності, що супроводжують реалізацію інформативної функції науково-популярних дискурсів медичного спрямування в перекладі. Метою студії було доведення гіпотези про те, що відтворення медичних концептів вимагає набору прийомів (тактик), що межує, проте не збігається повною мірою з тим, що застосовують для ретрансляції значень медичних термінів і понять. Шляхом зіставного перекладацького аналізу зроблені узагальнені висновки щодо вимог, які висуваються до перекладеного медичного концепту, задля вирізнення його з-поміж термінів і понять. Вказано на існування дефінітивної омани, що випливає з термінологічної інтерференції англомовної лексеми concept, заважаючи формуванню коректного уявлення про природу й функції біомедичних концептів, які є продуктами медичної обізнаності реципієнтів і мають яскраве культурно-специфічне забарвлення, що й відрізняє концепт від терміна або поняття. Виходячи із наведеного визначення, вирізняємо дві групи перекладацьких стратегій, які можуть бути застосовані до ретрансляції медичних концептів у науково-популярному тексті. З концептуально- предметної точки зору концепт прикметний своєю етнокультурною специфікою, а отже, спрямовує перекладача у бік вибору між стратегіями одомашнення й очуження. З точки зору практичного застосування перекладацьких тактик (трансформацій) маємо справу з репродуктивною, адаптивною стратегіями або нерідкими випадками поєднання одразу двох.