НОВІ ПІДХОДИ ДО НАВЧАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ПРИКЛАДІ ВЕБ-КВЕСТУ - МУСАФІР, В. Ф. (Нова філологія, 2019)
Стаття присвячена сучасному методу навчання німецької мови із використанням інформаційних технологій – Веб-квесту. Під час вивчення німецької мови у ЗВО виникає потреба модернізувати процес навчання, сприяти підвищенню мотивації студентів до самостійної роботи, а також покращити навички критичного аналізу матеріалу та удосконалити рівень медіа-грамотності студентів. Крім того, у статті розглянуто приклад Веб-квесту запропонований студентам третього курсу Інституту філології ЧНУ імені Петра Могили. Було досліджено основі етапи Веб-квесту, формальні аспекти впровадження такого методу роботи на заняттях з німецької мови у ЗВО, а також можливі перешкоди для студентів та викладачів.Стаття має на меті встановити сприятливі умови для ефективного використання Веб-квесту на заняттях з німецької мови та дослідити стратегії та прийоми впровадження такої моделі у ЗВО.Формування мовної компетенції студентів пов’язане із необхідністю впровадження нового бачення навчального процесу як інформаційного середовища, де викладач сприяє вихованню та всебічному розвитку особистості з позиції гуманізму та відкритості, при цьому виступає модератором та радником, дозволяючи студентам зайняти провідну позицію у начальному процесі.Серед основних переваг методу Веб-квесту: саморозвиток студента; здатність самостійно обирати форму презентації результатів роботи; групова робота; активізація пізнавального апарату.У публікації розглядаються основні етапи побудови Веб-квесту: вибір теми, формування завдання, перелік доступних матеріалів, опис процесу роботи, оцінка результатів та презентація вихідної інформації. Крім того, окреслено необхідність ґрунтовного підходу до критеріїв оцінки студентів.