ЧОРНИЙ ГУМОР ЯК ОСОБЛИВИЙ ВИД КОМІЧНОГО - Кузебна, В. В.; Гречуха, Л. О. (Нова філологія, 2022)
У статті зроблено спробу дослідити сутність феномена «чорного гумору» в діахронічному і синхронічному аспектах. Дослідницький фокус зосереджено на еволюційній природі зазначеного явища; вивчаються особливості зародження, становлення і розвитку чорного гумору у різні історичні періоди. Особлива увага приділяється розкриттю сутності феномена «чорного гумору» як особливого виду комічного. Обґрунтовано актуальність дослідження й проаналізовано низку теоретичних праць, присвячених вивченню феномена «чорного гумору» в літературі, мистецтві, мовознавстві, перекладознавстві, кінопродукції тощо. Визначаються характерні риси чорного гумору, які вирізняють його з-поміж інших форм комічного, а саме: еклектика, тобто поєднання на перший погляд непоєднаного, як-от: знаходження смішного у трагічному. Виокремлено низку стилістичних засобів і художніх прийомів, які беруть участь у створенні чорно-гумористичного ефекту, серед них: метафора, гіпербола, літота, порівняння, силепсис, зевгма, каламбур, антитеза, персоніфікація. У процесі дослідження з’ясовано ті тематичні домінанти, які вважаються плідним матеріалом для «чорних» гумористів. Найбільш поширеними є національна або етнічна приналежність, гендерні стереотипи, сексуальна орієнтація, хвороби, смерть, фізичні і розумові вади, політика, імміграція, релігія, війна, соціальний статус тощо. Аналізуються функціональні можливості чорного гумору, в результаті чого визначається, що однією з ключових функцій є самозахист. Важливість цієї функції важко переоцінити, адже механізм самозахисту запускається несвідомо, коли людина стикається з подіями або явищами, які не піддаються раціональному поясненню або усвідомленню. Не менш важлива функція чорного гумору – комунікативна, сутність якої полягає у важливості прояву як негативних, так і позитивних емоцій, які відіграють значну роль у процесі комунікативного акту. Зазначена функція також сприяє стабілізації психічного стану індивідуума, адже чорний гумор є своєрідним регулятором поведінки, який утримує життєві процеси в оптимальних межах задоволення потреб і попереджає руйнівний характер будь-яких чинників для життєдіяльності людини. Ця функція тісно пов’язана з функцією втамування «емоційного голоду», що є необхідною умовою для збереження і зміцнення психічного здоров’я людини. Таким чином, феномен «чорного гумору» має низку характерних рис, які виокремлюють його з-поміж інших видів комічного. Природа чорного гумору амбівалентна, адже в ньому одночасно знаходять відображення такі категорії, як гумор і трагізм. Можна стверджувати, що цей різновид гумору має власні закони та принципи функціонування.