ОСОБЛИВОСТІ АНТОНІМІЇ СКЛАДЕНИХ НАЗВ ІЗ СЕМОЮ «ВОДА» - Теглівець, Ю. В.; Булик-Верхола, С. З. (Нова філологія, 2020)
Явище антонімії зумовлює існування в науково-технічній термінології парних понять. Антонімні відношення в термінології – це відношення двох значень, що виражені різними термінами й передають суттєві ознаки протилежних видових понять стосовно одного родового. Мета статті – проаналізувати явище антонімії в складених назвах із семою «вода». Актуальність цього дослідження зумовлена браком системного опрацювання цієї теми й потребою простежити, як впливають окремі диференційні семи на зміну понять у складених назвах. Серед компонентів складених назв із семою «вода» виявлено однокореневі антоніми. Ці антонімні пари набувають протилежного значення завдяки префіксам. Протилежне значення виражається: 1) чергуваннями префікса з його відсутністю; 2) використанням префіксів із полярним значенням; 3) використанням прийменників із протилежним значенням; 4) наявністю прийменника в структурі однієї складеної назви. Характерним явищем складених назв із семою «вода» є додавання українського префікса і до національної твірної основи, і до інтернаціональної; іншомовний префікс додається лише до інтернаціональної. Різнокореневими вважаємо атрибутивні компоненти складених назв із семою «вода», що виражені різнокореневими лексемами. Серед аналізованих термінів-словосполучень виявлено різнокореневі антоніми, що протиставляються на основі таких сем: «температура», «розташування», «стан», «якість» тощо. Структурно серед термінів-антонімів із семою «вода» переважають двокомпонентні моделі. У багатокомпонентних моделях термінів антонімні відношення створюють додаткові атрибутивні компоненти з протилежним значенням. Поодиноким явищем серед аналізованих складених назв є антонімія двокомпонентної та багатокомпонентної моделей: вода жорстка – вода з нульовою жорсткістю. Отже, антонімія в термінології сприяє глибшому проникненню у сутність протиставлюваних понять, що дає змогу цілісно та системно сприймати наукову інформацію.