ОСОБЛИВОСТІ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПТУ ЧАС (ZAMAN) У ТУРЕЦЬКІЙ МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - Сорокін, С. В.; Безручко, Є. О. (Нова філологія, 2020)
Час є одним з основоположних явищ у житті людини. Уся життєдіяльність людини тією чи іншою мірою зумовлена часом і пов’язана з ним. Тому не дивно, що кожна природна мова має засоби, інколи й чимало, для позначення часу чи окремих його складників. Час як поняття має дихотомічну мовну реалізацію: з одного боку, через лексичні й фразеологічні засоби, а з іншого боку, через граматичні часові й дотичні до них форми. Розуміння й інтерпретація часу формує ментальний і культурний концепт, який знаходить один з основних варіантів об’єктивації через вербалізовані мовні засоби. Аналіз лексико-фразеологічних засобів експлікації часу дає змогу побачити розуміння часу представниками мовно-культурного соціуму з давніх часів і до сьогодення, адже в цих мовних засобах збережено когнітивний досвід багатьох поколінь. Статтю присвячено виявленню особливостей вербалізації універсального аксіологічного концепту ЧАС у турецькій мовній картині світу. Методологічну базу дослідження становлять методи суцільної вибірки, польового моделювання – номінативного, дериваційного, пареміологічного полів; було використано також метод звертання до інформантів. Як основні використано методи компонентного й концептуального аналізу, які дають змогу на ґрунті семантичної інтерпретації лексичного і фразеологічного матеріалу визначити істотні когнітивні ознаки концепту. У результаті виконаного дослідження визначено слово-номінант концепту ЧАС, слова- репрезентанти, які являють собою безпосередні номінації концепту й становлять ядро номінативного поля концепту, а також лексеми, що входять до приядерної зони номінативного поля, побудовано дериваційне і пареміологічне поля, виведено список диференційних когнітивних ознак, які характеризують концепт ЧАС у турецькій мовній картині світу, що зрештою дає нам уявлення про те, як представники турецької мовно- культурної спільноти розуміють час і відбивають його за допомогою властивих їхній мові засобів.