ПОНЯТТЄВИЙ КОМПОНЕНТ КОНЦЕПТУ HEALTH У ТЕКСТАХ СТАТЕЙ ГАЗЕТИ “THE GUARDIAN” - Сіваєва, О. С. (Нова філологія, 2020)
Як відомо, людині притаманна когнітивна здатність виокремлювати із загального потоку інформацію, необхідну для задоволення її потреб, і співвідносити її з навколишнім світом, схильність до утворення кон- цептів і формування категорій, тобто концептуалізації та категоризації дійсності. Саме в результаті когнітивної діяльності вона складає своє уяв- лення про ті чи інші об’єкти або явища довколишнього світу. Пізнаючи світ, людина отримує знання, представлені у вигляді концептів, тобто одиниць ментальних і психічних ресурсів свідомості й тієї інформаційної структури, яка відображає її знання і досвід. Статтю присвячено дослідженню поняттєвого компонента концепту HEALTH у статтях газети “The Guardian”. У статті проведено аналіз процесу вербального вираження досліджуваного концепту, а також виокремлено семні ознаки, пов’язані з концептом HEALTH. Розвідку способів та засобів їх увиразнення було спрямовано на дослідження спе- цифіки їх побудови. Аналіз 65 статей газети “The Guardian” уможливив окреслення концепту HEALTH та його когнітивної структури: HEALTH as CONDITION (physical, psychological); HEALTH as ACTION. Перша структура, зі свого боку, характеризується такими структурами, як моло- дість, старість, щастя, суспільство, захворювання. Вербалізація поняття HEALTH представлена в статтях за допомогою таких лексем: фітнес, оздоровчий стан, а також за допомогою колокацій, наприклад відсутність фізичної форми, оздоровчий менеджмент. HEALTH у значенні фізичного стану вербалізується через лексеми робота, хвороба, допомога, тоді як HEALTH з погляду психологічного стану вербалізується через лексеми «думки», «надія», «щастя», «про- блема» та їхні похідні «продуманий», «щасливий», «проблематичний», «сподіваючись». HEALTH as ACTION включає лексеми, які демонструють участь людей у різних соціальних подіях, а також демонструють їхні стосунки між собою, наприклад учасники, відносини. Антонімічні поняття «молодість» і «старість» виражаються за допомо- гою таких лексем, як «спорт», «бажання», «вік», «проблема», «ризик» відповідно. Поняття хвороба вербалізується через назви хвороб, наприклад рак, малярія. Усі поняття, за допомогою яких реалізується поняття HEALTH, взає- мопов’язані, тому їх варто розглядати не окремо, а як частину єдиного цілого, що охоплює різні відтінки значення цього поняття. Майбутнє дослідження може бути присвячене діахронічному вивченню поняття HEALTH у медіатекстах, яке може виявити різні соціальні аспекти та пов’язані з цим проблеми.