ЕТАПИ СТВОРЕННЯ ІДЕОГРАФІЧНОГО СЛОВНИКА ДІЄСЛІВНОЇ ЛЕКСИКИ - Середницька, А. Я. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено проблемі концептуального класифікування дієслів, що залишається актуальною і не до кінця висвітленою в українському мовознавстві. Оскільки результати концептуального поділу лексики оформляють у вигляді ідеографічного словника, розглянуто три основних етапи його укладання. Ідеографічний словник будують за ономасіологічним принципом. Його реєстровими одиницями є концепти, що об’єднують близькі за значенням слова у словникові статті. Оскільки концепти класифікують лексику, їхній масив потрібно сформувати ще на першому етапі укладання словника. Щоб виділити концепти, властиві мовній картині світу, ми провели компонентний аналіз семної структури лексичних значень дієслів. Як з’ясувалося, значення дієслів переміщення складаються з інтегральної семи «переміщатися» та низки диференційних, які вказують на особливості переміщення: засоби, середовище, тип поверхні, тип предмета, траєкторію, напрям, час тощо. Диференційні семи властиві для чітко окреслених груп дієслів, що дає змогу використати їх у ролі класифікаторів і ввести до змісту концептів. Отже, зміст отриманих концептів ідеографічного словника складається з поєднання інтегральної ознаки «переміщатися» та однієї з диференційних ознак. Назвою концепту є словосполучення, у якому вказано інтегральну та диференційну ознаки: Переміщатися за допомогою ніг, Переміщатися безладно, Переміщатися по ковзкій поверхні тощо. На другому етапі формування ідеографічного словника ми встановлюємо лексичний склад словникових статей. Слово входить до статті, якщо його значення містить поєднання інтегральної та диференційної сем, відповідне до змісту концепту. Остаточним, третім, етапом укладання ідеографічного словника є поділ його статей на зони й підзони архілексеми, словотвірних похідних архілексеми, синонімів архілексеми, словотвірних похідних від синонімів архілексеми. Методико-процедурний апарат ідеографічного класифікування, розроблений для дієслів переміщення, буде ефективно працювати й на матеріалі інших дієслівних груп, а укладений словник може ввійти до складу ідеографічного словника української мови.