СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ Й ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ АНГЛІЙСЬКОМОВНИХ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ НА ПОЗНАЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО СТАТУСУ ЛЮДИНИ - Павленко, Н. О. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено структурно-семантичним і лінгвокультурологічним аспектам англійськомовних фразеологізмів, що номінують людину за соціальним статусом. Запропоновано критерії добору емпіричного матеріалу, а саме структурний і семантичний. Структурний критерій має на увазі відбір фразеологічного матеріалу завдяки визначенню гендерної інформації в структурі ідіоми, семантичний – ідентифікує гендерний компонент завдяки спеціальним маркерам у значенні фразеологізму. Етимологічне розмаїття англійських гендерно маркованих ідіом зумовлене історичними, культурними й з часом мовними змінами в англійськомовному суспільстві. Своєю чергою фразеологізми, що позначають соціальний статус людини, відзначаються різноманітним походженням. Серед них визначено ті, що пов’язані з історією, античністю та ідіоми-запозичення. Структурний аналіз засвідчив, що серед ідіом- позначень людини за соціальним статусом переважають субстантивні, дієслівні й комунікативні звороти. За результатами наукової розвідки були виділені моделі лексикографічної репрезентації гендерного компонента значення фразеологічних одиниць, що позначають соціальний статус людини. Було встановлено ряд найвживаніших лексикографічних моделей репрезентації гендерного компонента в словниковому просторі англійської мови. Виявлено, що англійські фразеологічні словники, за аналогією зі стандартними словниками англійської мови, мають впорядковану макро- й мікроструктуру. Для дослідження гендерно маркованих ідіом необхідно звертатися до мікроструктури словника, яка представлена словниковою статтею, що складається з ідіоми як такої, глоси, дефініції та ілюстративного прикладу. Також були проаналізовані фразеологічні номінації, що впливають на формування ідіом на позначення соціального статусу людини. Комплексне дослідження гендерної природи фразеологічної одиниці – вельми перспективний напрям, адже він дає змогу докладно виявити й детально описати рольові зміни в процесі еволюції суспільства, що згодом знаходять своє відбиття в англійській мовній системі.