ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ DISEASE В СУЧАСНОМУ АНГЛОМОВНОМУ ПІСЕННОМУ ДИСКУРСІ: ЗМІСТОВИЙ ТА ОБРАЗНИЙ СКЛАДНИКИ - Огієнко, К. О. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено вивченню особливостей змісту й структури синонімічного ряду концепту DISEASE, вербалізованого засобами англійської мови в пісенному дискурсі. Актуальність розвідки визначається тим, що когнітивно-дискурсивний підхід є ключовим у сучасному мовознавстві, а концепт DISEASE посідає пріоритетне місце в загальнолюдській картині світу. Огляд наявних публікацій показав, що сучасні науковці вивчали особливості вербалізації зазначеного концепту в медичному й фармацевтичному дискурсі, художніх творах, діалектному мовленні й з урахуванням національно-культурної специфіки. Проте комплексних праць, що розглядають особливості вербалізації та функціонування концепту DISEASE в пісенному дискурсі, немає. Спираючись на когнітивно-дискурсивний підхід, у роботі викладено специфіку вербалізації синонімічного ряду концепту DISEASE як відкритої багатогранної одиниці людської свідомості, що конструюється в полі сучасного англомовного пісенного дискурсу й репрезентує, з одного боку, індивідуальний, а з іншого, – загальносуспільний досвід, пов’язаний із тлумаченням стану хвороби у свідомості носіїв англійської мови. Проаналізувавши зроблену вибірку, ми з’ясували, які синоніми характерні для лексеми “disease” та їхню кількісну й колокаційну реалізацію. На рівні слова вербальна репрезентація концепту disease здійснюється такими синонімами: sickness, virus, infection, illness, condition, epidemics, pandemic, affliction, disturbance, deficiency, pathogenesis, avalanche, contagion, infestation, ailment, state, pestilence, plague. У розвідці ми показали, що для відповідних лексем притаманні чотири функціонально-семантичні моделі – номінативна, атрибутивна, предикативна й прийменникова, серед яких атрибутивна й предикативна найрозповсюдженіші. Ми також простежили образну складову частину концепту (метафоричну сполучуваність) і виклали, що відповідні лексеми утворюють низки когнітивних метафор, серед яких найпоширенішими є метафори людина = хвороба, любов = хвороба й хвороба = гріх. Серед накреслених перспектив подальших досліджень – вивчення гіперонімічно-гіпонімічних зв’язків у межах концепту DISEASE.