МУЛЬТИЛІНГВАЛЬНА ФОРМОТВОРЧА АСИМЕТРІЯ В ДИНАМІЦІ МІКРОСТРУКТУРИ ІННОВАЦІЙНОЇ ЛОГОСФЕРИ КОМП’ЮТЕРНОГО БУТТЯ - Махачашвілі, Р. К.; Семеніст, І. В. (Нова філологія, 2020)
Найбільш продуктивним регулярним засобом розбудови формальної мікроструктури англомовної інноваційної логосфери комп’ютерного буття є афіксація. Феноменологічною засадою динамічної інтегративності інноваційної логосфери комп’ютерного буття на макрорівні є також механізм формотворчої асиметрії інноваційних комп’ютерних термінів. У межах цього дослідження виявлено функціонування еквівалентних формотворчих одиниць, які за етимологічною мотивуючою ознакою не є однорідними. Під неоднорідними формотворчими еквівалентами розуміються два чи більше словотворчі елементи, різні за походженням та ступенем асимільованості в англомовному узусі, але тотожні або майже тотожні за денотативним обсягом та сигніфікативними ознаками. Словотвірні форманти такого типу є двосторонніми одиницями, які в межах різносубстратних структур плану змісту інноваційних комп’ютерних термінів феноменологічно співвіднесено з ізоморфними субстантними ознаками комп’ютерного буття. Виокремлено 6 змістових елементів, лінгвальна феноменологізація яких здійснюється етимологічно неоднорідними еквівалентними засобами (за допомогою автентичних або асимільованих та частково асимільованих формантів-варваризмів, запозичених із класичних мов, французької, японської, німецької тощо): 1) віртуальний простір із динамічною компонентою; 2) локус, місцезнаходження суб’єктів комп’ютерного буття; 3) буттєвий стан під’єднаності / непід’єднаності до мережі Інтернет; 4) фахівець у сфері комп’ютерного буття; 5) магнат комп’ютерно- індустріального комплексу; 6) страх, неприйняття комп’ютерного буття. Неоднорідно вмотивованими елементами зовнішньої форми інноваційних комп’ютерних термінів відтворюються як сегменти корелятів буттєвих вимірів інноваційної логосфери комп’ютерного буття, так і елементи антропосфери комп’ютерного буття. Усі інноваційні комп’ютерні терміни, утворені із застосуванням відповідних елементів словоформи, кодифікують змістові елементи, послідовно спроєктовані в різносубстратних щаблях змістової мікроструктури окремої інноваційної мовної одиниці.