СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРИНЦИПУ ПОЛІТИЧНОЇ КОРЕКТНОСТІ В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - Матковська, М. В. (Нова філологія, 2020)
У статті на матеріалі твору Томаса Стоппарда «Острів Утопії» з’ясовано семантичні особливості принципу політичної коректності у сучасній англійській мові. Увагу зосереджено на характері взаємодії та співіснування етнічних груп у межах певної країни, зокрема Великої Британії, де чисельні етнічні сутички, протистояння, непорозуміння є виявом ксенофобії по відношенню до «чужих» етносів. Автор досліджує причини неприязні «свого» як виключно вищого статусу народу до вирішення проблем іншого «чужого» народу, що приводить до ксенофобії – одного із видів етнічної ідентичності. Усвідомлення та визнання наявного протистояння між етнічною більшістю британського походження та представниками етнічних меншин є першим кроком до вирішення проблеми та подолання расово- етнічного розмежування. Засудження та намагання уникнути проявів ксенофобії виявляється у зміні ставлення суспільства, представників влади та політичних діячів до питань етнічних меншин і міжкультурних відносин, що змушує будувати стосунки із представниками інших націй на нових засадах та принципах. У результаті аналізу висвітлено, що концепція так званої політичної коректності стосується не лише політичного дискурсу, але й впливає на вибір відповідних мовних одиниць для позначення людей із фізичними вадами, людей літнього віку, під час обговорення проблем етнічних меншин. Постулюється ідея, що толерантне ставлення до проблем етнічних меншин, визнання рівних прав жінок із чоловіками у суспільстві, дотримання етикету під час комунікації та дотримання особистого простору як важливого невербального компоненту британської культури, оскільки британці надто стримано ставляться до фізичного контакту під час спілкування, є головними чинниками реалізації принципу політичної коректності. Толерантність як повага до «іншого», як терпиме ставлення до чужих суджень, вірувань і традицій, форм поведінки виступає однією з фундаментальних ознак цивілізованості та рівня політичної культури.