INTONATION PECULIARITIES OF ENGLISH JUDICIAL DISCOURSE - Matiienko-Silnytska, A. V. (Нова філологія, 2020)
Статтю присвячено опису результатів аудиторського аналізу текстів, що належать до судового дискурсу. Безпосередньою метою статті є виявлення особливостей інтонаційної організації усних англійських судових промов. Об’єктом дослідження є судовий дискурс як особливий тип інституціонального дискурсу переконуючого типу. Предметом дослідження є особливості інтонаційної організації усних судових промов, проголошених під час судових засідань захисником та прокурором. Для досягнення мети було проведено фонетичне вивчення сприйманих просодичних характеристик мовленнєвих реалізацій судової мови, в процесі якого використано суб’єктивний метод наукового спостереження, що містить аудитивний та аудиторський аналіз обраних об’єктів, визначення фонологічного статусу досліджуваних одиниць; кількісний аналіз дозволив інтерпретувати дані, отримані емпірично під час слухового аналізу. Проведений аудиторський та слуховий аналіз дозволив зробити певні висновки щодо інтонаційної організації, загальної для усних текстів судового дискурсу, що вивчалися. Виявлення аудиторами частин судових промов прокурора та захисника засвідчило обґрунтованість їх розподілу на композиційні частини та дало змогу зробити висновок про наявність певних лінгвістичних факторів, що дозволяють ототожнювати частини тексту з високим ступенем ймовірності. Провідним інтонаційним параметром для досягнення або посилення переконуючого ефекту промов вважається темп. Мелодійний компонент інтонації, а саме мелодійний контур, також виявився потужним інтонаційним засобом впливу та досягнення переконуючого ефекту, тоді як гучність не вважається важливим інтонаційним параметром, який бере участь у переконанні. Проведене дослідження визначило роль компонентів інтонації (висота, гучність та темп) у реалізації функції переконання інституційного дискурсу.