«ЛІТЕРАТУРНА КАЗКА» Л. С. ПЕТРУШЕВСЬКОЇ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО ЛІТЕРАТУРНОГО ПРОЦЕСУ - Марченко, В. В. (Нова філологія, 2020)
У статті з’ясовано, що літературознавча й мовностилістична драматична, прозова та казкова специфіка творчості Л. Петрушевської неодноразово ста- вала предметом вивчення низки вітчизняних та зарубіжних науковців. Вони досліджували казки в компаративному, композиційному, пообразному, ког- нітивному (менталінгвістичному), антропонімічному аспектах; досліджу- валися зв’язки з фольклором, літературною казкою інших авторів, сучас- ними тенденціями літератури, постмодерністичними віяннями в мистецтві. У статті також з’ясовано, що літературознавча й мовностилістична драма- тична, прозова та казкова специфіка творчості Л. Петрушевської неоднора- зово ставала предметом вивчення в компаративному, композиційному, поо- бразному, когнітивному (менталінгвістичному), антропонімічному аспектах; досліджувалися зв’язки з фольклором, літературною казкою інших авторів, сучасними тенденціями літератури, постмодерністичними віяннями в мис- тецтві. Поширеним також залишається для аналізу формальний вибір казок як об’єктів вивчення: за періодами, за збірками, за циклами. Проте вищевка- заний попередній аналіз з’ясував, що практично відсутні комплексні дослі- дження становлення жанру літературної казки у творчості письменниці. Стаття присвячена дослідженню специфіки «Літературної казки» Людмили Петрушевської в контексті сучасного літературного процесу. З цією метою проаналізовано два аспекти: основні характеристики й феномени сучасної літератури епохи постколоніалізму й постмодернізму та пов’язану з цими феноменами індивідуальну манеру засвоєння й трансформації авторської казки Людмили Петрушевської. У роботі застосовано такі методи: аналіз вторинних (літературознавчих) джерел, структурний аналіз, мовно-стилістичний аналіз виражальних засо- бів, елементи феноменологічного, детерміністичного (причиново-наслідко- вого) та компаративного типів аналізу. У статті доведено, що вибір жанру казки як фрейму (загального жанротвір- ного застосування казкових ознак) сучасними письменниками й Л. Петру- шевською зокрема повністю відповідає запитам читачів, які споживають «літературний продукт» як колаж, нове поєднання перевірених і навіть архетипних наративів, на тлі яких особливо яскраво проступає проблема- тика сучасного міського обивательського світу. Постмодерністичні ознаки присутні у творах авторки в концентрованому вигляді, але вони еволюціону- вали, порівняно з першими драматичними творами авторки в бік універсаль- ності й позачасовості (взаємопроникнення архаїчних та інноваційних реа- лій). Цими факторами можна пояснити велику популярність казок авторки. З’ясовано, що сучасна літературна казка Людмили Петрушевської ство- рюється на основі: а) типових архетипних наративних структур; б) влас- ного чуттєвого й когнітивного досвіду авторки; в) індивідуального екзистенційного освоєння письменницею усього доступного культурного досвіду в контексті тенденцій постмодернізму. Казка при цьому вже не може бути ізольованою системою і зазнає постійних перетворень, як під час написання, так і під час перцепції.