АНАЛІЗ МОРФОЛОГІЧНИХ НЕОЛОГІЗМІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ, СТВОРЕНИХ У ЗВ’ЯЗКУ З ПАНДЕМІЄЮ COVID-19 - Бондаренко, О. М. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена аналізу морфологічних неологізмів англійської мови, які виникли для позначення явищ економічного та соціального життя в період пандемії COVID-2019. За спостереженнями британських лінгвістів, нових слів за цією тематикою вже налічується більше тисячі. Ця тема практично не вивчена лінгвістами, тому що неологізми ще не зафіксовані словниками, існуючи здебільшого на сторінках друкованих та електронних засобів масової інформації. Стаття розглядає неологізми, які створені за допомогою словоскладання і телескопії, тому що ці способи словотвору виявилися продуктивнішими. Внаслідок різних механізмів дії цих двох способів словотворення новоутворення також відрізняються з позицій морфології, фонології, семантики. Між елементами складного слова існують дуже різноманітні, не завжди мотивовані відносини, тому поєднуються прості основи без будь- яких змін. Це дає змогу встановити значення нового слова, виходячи із семантики складових елементів. Телескопія є беззаперечним лідером серед морфологічних способів словотворення за кількістю нових слів, продуктивність цього способу пояснюється як лінгвістичними, так і екстралінгвістичними факторами. Основними є прагнення до лаконічності, яскравості та привабливості нового слова. Телескопні номінації завжди є мотивованими, при цьому для розуміння слова необхідна асоціація, уява, своєрідна лінгвістична інтуїція. Незважаючи на те, що цей спосіб утворення слів відомий вже протягом століть, він почав вживатися практично у всіх професійних підмовах тільки наприкінці ХХ століття. У статті розглядаються найбільш чисельні групи слів, які містять морфеми coronа, covid, lockdown, epidemic, створених за певними шаблонами, та пояснюються причини вибору тих чи інших елементів цих морфем для формування неологізму. Є певні закономірності між прозорістю семантики нового слова та швидкістю його асиміляції в мові. На начальному етапі існування нового слова складно прогнозувати, чи буде слово прийняте системою мови, але семантична прозорість та простота форми неабиякою мірою сприяє успішній асиміляції.