ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ НАУКОВО-ПОПУЛЯРНИХ ТЕКСТІВ - Бабятинська, Ю. О.; Гроза, І. М.; Гусейнова, К. С. (Нова філологія, 2020)
Ця стаття присвячена дослідженню лексико-семантичних особливостей перекладу науково-популярних текстів з англійської українською мовою з урахуванням соціогуманітарних особливостей мов. У статті розгляда- ються основні характеристики та особливості викладу матеріалу науко- во-популярного спрямування. На конкретних прикладах визначені осно- воположні помилки, що призводять до смислових чи логічних помилок. Визначено, на які фактори треба зважати у процесі перекладу науко- во-популярних текстів. Також емпіричним шляхом визначена методоло- гія, слідування якій унеможливлює, принаймні, мінімізує змогу зробити помилку під час перекладу тексту з англійської українською. З’ясовано, яку роль відіграє соціокультурне тло, зокрема наукова кон’юнктура в про- цесі перекладу науково-популярних текстів. З’ясовані значні труднощі в перекладі, які викликає вживання слів у складі сталого висловлення, значення якого складно вивести зі значень його складників. Переклад таких словосполучень значно полегшується, якщо відомі основні типи сталих словосполучень, правила їх перекладу, а також найбільш уживані сталі висловлювання та їхні українські еквіва- ленти, оскільки кількість структурно-семантичних типів сталих вислов- лень та загальна кількість найбільш уживаних із них досить обмежена. У роботі аналізуються основні проблеми, що виникають у процесі пере- кладу текстів зазначеної жанрово-стилістичної приналежності, обґрунтову- ється практична значущість перекладацької компетентності щодо лексич- ної складової частини текстів цієї стильової приналежності для здійснення їх успішного перекладу. Класифіковані типи науково-популярних текстів, їх лексико-семантичні характеристики з поясненням, якими методологіями варто послуговуватись для підвищення перекладацької компетентності. У статті викладені результати дослід- ницької роботи, що спрямовані на акумуляцію основних правил для визначення аксіоматичних наукових догм та викладання їх у тексті. Представлений прогноз ціни помилки, яка може бути зумовлена некоректним пере- кладом наукового тексту. Наведені конкретні приклади, яким має бути якісний переклад як окремих слів, так і загальних текстів. Проаналізована міжмовна кореляція наукових термінів в українській та англійській мовах. Досліджена відповідність між кількісними та якісними показниками в українській та англійській мовах.