COMPARATIVE ANALYSIS OF RENDERING ELEMENTS OF ADMINISTRATIVE DIVISIONS IN ENGLISH-UKRAINIAN TERMS - Afonina, I. Yu. (Нова філологія, 2020)
Стаття присвячена проблемам перекладу адміністративно-територіаль- них одиниць на основі дискурсу американських ЗМІ. Під час перекладу документів чи інших текстів переклад адміністративно-територіальних одиниць та власних назв викликає незначне занепокоєння перекладачів порівняно зі спеціальними термінами чи ідіоматичними висловами. Однак узгодженість та стандартизація – це те, що потрібно перекладачам, але й те, чого вони не мають, принаймні це стосується американської англійської та української мов. Багато перекладів стосовно адміністративно-територі- ального поділу обговорюються за двома напрямами: з англійської (амери- канські терміни) українською та з української англійською. Стаття прагне знайти рішення щодо перекладу адміністративних одиниць як культурно зумовлених термінів. Основна мета статті полягає у всебічному дослі- дженні способів перекладу рівнів адміністративного поділу в США та Україні та поточних стратегій, що застосовуються перекладачами. У цьому контексті в статті розглядаються типи перекладацьких трансформацій, надано приклади перекладу адміністративних поділів з англійської укра- їнською, а також найкращі способи перекладу термінів, що відповідають правилам української мови. Особлива увага приділяється національній стандартизації географічних назв, а саме перетворенню ендонімів за допо- могою транслітерації, транскрипції, перекладу та екзонімізації. Акцент робиться на перекладі як на методі перетворення імен, коли топонім вклю- чає «перекладний» загальний термін, що є джерелом топоніма, і має семан- тичний або лексичний характер, транслітерації – методі перекладу імен, який вимагає заміни кожного символу у вихідному сценарії відповідним символом цільового сценарію; транскрипції, що є фонетичним підходом до перекладу імен, а не «буквеним перетворенням», як у транслітерації. У дослідженні підкреслюється, що адміністративні одиниці є значущими та здатні передавати приховану інформацію, яку своєю чергою неможливо зрозуміти без глибокої культурної обізнаності; ця форма одиниць, що сто- сується певної культури, має відтворюватися цільовою мовою за допомо- гою як лінгвістичних, так і культурних знань.