СТАТУС ОПОЗИЦІЙ GOOD − EVIL В АНГЛОМОВНИХ ПРИСЛІВ’ЯХ - ОВСЯНКО, О. Л. (Нова філологія, 2017)
Стаття присвячена дослідженню англомовних прислів’їв за базовою опозицією Good − Evil. У роботі здійснюється пошук алонімів лексичних одиниць Good − Evil, ідентифікуються їх семантичні сходження та розходження з вибраними алонімами, обчислюється семантична дистанція слів-алонімів і виокремлюються ядерні та периферійні категорії лексем Good − Evil. На матеріалі корпусу релевантних прикладів розглядаються зазначені діади в модифікованих прислів’ях у царині художнього та публіцистичного дискурсів. Аналіз розглянутих прикладів англомовних модифікованих прислів’їв свідчить про превалювання позитивної оцінки над негативно забарвленими маркерами прислів’їв. Перспективним вбачаємо дослідження таких базових категорій як Life − Death, Love − Hate, Friendship – Hostility у модифікованих англомовних прислів’ях із фокусуванням уваги на опозиційних дихотоміях.