ЕМПАТІЯ ТА ВВІЧЛИВІСТЬ У КОНТЕКСТІ СТРАТЕГІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ОБЛИЧЧЯ - ІВАНОТЧАК, Н. І. (Нова філологія, 2017)
Статтю присвячено з’ясуванню взаємовідношення ввічливості та емпатії в контексті стратегії збереження обличчя з позиції теорії мовленнєвих актів. У статті описано стратегії позитивної та негативної ввічливості як засіб збереження обличчя адресата. Методом функціонально-прагматичного аналізу диференційовано конвенційні та емпатійні експресиви, встановлено іллокутивний потенціал емпатійних висловлювань у типах емпатії, проаналізовано функціонування детермінант емпатії в оцінних експресивах.