МЕХАНІЗМИ САМООРГАНІЗАЦІЇ РІВНІВ КОМПОЗИЦІЇ АНГЛОМОВНОЇ ДЕТЕКТИВНОЇ РОЗПОВІДІ - ЦАПЕНКО, Л. В. (Нова філологія, 2020)
У статті подано опис протиріч кожного рівня композиції детективної розповіді та способи їхнього розв’язання. Ці способи вирішення здійснюються за допомогою змістових маркерів зв’язку, що містяться в тексті розповіді. Маркери мають різну лінгвістичну природу, але слугують єдиній цілі системного зв’язку та організації художнього тексту, зокрема зв’язку рівнів його композиції.На формальному рівні композиції маркери слугують зв’язку окремих відносно завершених блоків інформації в розповіді (розподіл тексту на сцени); на формально-змістовому рівні авторські маркери пояснюють роль і вагу певних композиційно- мовленнєвих та архітектоніко-мовленнєвих форм у тексті; на змістовому рівні маркери допомагають сприйняти сюжет, дії, ідеї в порядку вживання КМФ і АМФ; на асоціативно-образному (концептуальному) рівні маркери сприяють цілісному сприйняттю художніх образів та концептів.Маркери є мовним явищем, а КМФ і АМФ – мовленнєвим. Отже, композиція враховує мовно-мовленнєвий аспект самоорганізації.