ОСОБЛИВОСТІ ТВОРЕННЯ НОВОЇ ЛЕКСИКИ КІНЕМАТОГРАФІЧНОЇ ГАЛУЗІ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - ЗАЛУЖНА, М. В.; КОСТЮКОВА, А. О. (Нова філологія, 2018)
У статті розглядаються особовості розвитку нової лексики та творення неологізмів кінематографічної галузі в сучасній англійській мові. Запропоновано власне визначення терміну «неологізм» та критерії розмежування між неологізмами та іншими групами лексики, зокрема встановлено відмінності неологізмів від оказіональної лексики.Встановлено, що лексикон кінематографії складають фахова термінологія, а також сленг та жаргонізми. З електронних словників кінематографічної галузі було дібрано та опрацьовано більш ніж 300 неологізмів.Виокремлено тематичні групи англійськомовних неологізмів сфери кінематографії, до яких належать: характеристики фільмів, технічні засоби та обладнання, технології зйомки, аудіовізуальна репрезентація фільмів, фахівці у кінематографії, кіноіндустрія, характеристики публіки, кінематографічні організації та інституції.Визначено основні шляхи формування та найбільш продуктивні способи утворення кінематографічної лексики в англійській мові.