ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПЕЙОРАТИВНОЇ ЛЕКСИКИ У ДІАЛОГІЧНОМУ ДИСКУРСІ АНГЛОМОВНОГО ХУДОЖНЬОГО ТЕКСТУ - Томащук, М. В. (Нова філологія, 2026)
У статті здійснено комплексний лінгвістичний аналіз особливостей функціонування та прагматичного потенціалу пейоративної лексики в діалогічному мовленні сучасного англомовного художнього тексту. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення специфіки вживання пейоративів саме в діалогах, які через свій імітаційний характер відтворюють риси розмовного дискурсу та слугують засобом об’єктивізації подій і мовленнєвої характеристики персонажів. Метою роботи є встановлення дискурсивних чинників, що спричиняють інтенсифікацію негативної оцінності. Матеріалом дослідження слугував роман американської письменниці Noelle W. Ihli «Run on Red». Картотека дослідження налічує 202 одиниці, виокремлені з діалогічного мовлення. Методологічну основу роботи становлять методи дискурс-аналізу (для визначення прагматичних умов та ролі контексту) і компонентного аналізу (для встановлення семантичної структури та морфологічного групування). У дослідженні теоретично обґрунтовано розмежування понять художнього тексту та дискурсу, наголошено на суб’єктивній обумовленості категорії оцінності. Практичний аналіз засвідчив, що пейоративність у діалогах реалізується як експліцитно (через абсолютні пейоративи), так і імпліцитно. Детально розглянуто механізми контекстуальної пейорації: набуття нейтральними, димінутивними чи позитивно забарвленими лексемами негативної семантики через іронію, метафоричне перенесення (зооморфізми), культурні алюзії та просодичні засоби. За результатами морфологічного аналізу встановлено домінування іменників та прикметників, що вказує на пріоритетність номінативної функції пейоративів, тоді як значна частка вигуків забезпечує емотивну розрядку персонажів. Таким чином пейоративна лексика є поліфункційним інструментом, який не лише виражає негативну оцінку, а й конструює соціальну реальність та реалізує авторську прагматичну стратегію в межах соціокультурного контексту твору.