ЛІНГВОСТИЛІСТИЧНІ ТА ПРАГМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ ВИСТУПІВ Д. ТРАМПА ТА ДЖ. БАЙДЕНА УЕРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ (НА ОСНОВІ ВИСТУПІВ 2019–2025 РР.) - Запольських, С. П.; Жадленко, Ю. Ю.; Бережна, М. В. (Нова філологія, 2026)
У статті розглянуто мовні та стилістичні особливості перекладу промов президентів США Д. Трампа та Дж. Байдена українською мовою. Основна мета полягає у визначенні специфіки адаптації американських політичних промов до української мови та, спираючись на цей аналіз, у формулюванні висновків щодо сутності політичного перекладу й ключових аспектів, які необхідно враховувати під час перекладу політичних текстів іншою мовою. У ході дослідження визначено ключові риси політичного дискурсу, зокрема його тісний зв’язок із мовою, експресивністю, ідеологічністю, театральністю та змагальністю. У межах політичного дискурсу промовці застосовують різні лексичні та стилістичні засоби для досягнення своїх комунікативних цілей. У дослідженні проаналізовано лексичні, синтаксичні, стилістичні та прагматичні особливості політичного дискурсу. До лексичних особливостей належать висока концентрація політичної, економічної та юридичної термінології, а також часте використання ідіоматичних виразів. Синтаксичні особливості охоплюють часте застосування пасивних конструкцій, риторичних запитань, умовних та стверджувальних речень, які допомагають зосередити увагу аудиторії на повідомленні промовця. До стилістичних особливостей належать активне використання метафор, метонімії, епітетів, гіперболи, повторів, переліку та інверсії. У дослідженні також показано, що політичні промови мають значний прагматичний потенціал і містять численні прийоми та засоби для ефективного представлення думок і ідей політиків. Під час аналізу встановлено, що домінантними перекладацькими трансформаціями є контекстуальна заміна, лексичне додавання, субституція, трансформація граматичної структури речення, конкретизація та узагальнення. Ці результати зумовлені насамперед специфікою політичного дискурсу та суттєвими відмінностями між мовою оригіналу й мовою перекладу.