ФУНКЦІЙНА ПОТУЖНІСТЬ МАОРІЗМІВ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ - КОЗЛОВА, Т. O.; НІКУЛІНА, А. М.; АВРАМЕНКО, О. М.; КОРНЮШИНА, Н. С. (Нова філологія, 2020)
Зростання ролі англійської мови як світової лінгва франка, збільшення обсягу її функцій у мультикультурних спільнотах унеобхіднюють дослідження проблем вітальності та адаптації регіональних культур до умов глобалізації. Разом із цим відчутною є тенденція до багатомовності, відродження етнічної ідентичності, розширення полікультурного простору, а тому й поступове посилення впливу автохтонних мов на англійську мову, зокрема на територіях формування первинних (національних) варіантів.У статті досліджено лексику новозеландського варіанта англійської мови, кількісні та якісні параметри запозичення з мови маорі. Розглянуто структурно-семантичні та функційні особливості маорізмів, спричинені процесами ревіталізації автохтонної культури Нової Зеландії. Загалом проаналізовано 500 маорійських запозичень, виокремлених із регіональних словників, електронних баз даних та текстів, співвідносних з різними сферами комунікації. З’ясовано функційну потужність одиниць: їхній обсяг; активність у процесах оновлення лексики; співвідношення сфер комунікації, у яких уживані запозичення, зі сферами спілкування, властивими сучасній новозеландській англійськомовній спільноті.Результати дослідження переконують, що поступове кількісне збільшення маорізмів, високий ступінь адаптації запозичень (словотворча активність, полісемантизм, фразеологізація), широта дискурсивного діапазону, частота вживання та продуктивність у процесах оновлення лексикону забезпечили посилення вітальності важливих складників автохтонного етносу в контексті розвитку бікультурного суспільства в Новій Зеландії. Особливості перебігу контактних відносин європейців та маорі, історії формування новозеландської англійськомовної культури позначилися на комунікативній потужності автохтонізмів. Їхні функційні можливості значно розширилися порівняно з історично первинною роллю елімінації культурних лакун.