ЗМІННІ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА УТВОРЕННЯ ТЕЛЕОЛОГІЧНОГО РЕФЛЕКСІЙНОГО СМИСЛУ В АНГЛОМОВНОМУ ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Шевченко, О. І. (Нова філологія, 2025)
Чому так склалося, що мовці спілкуються однією мовою, використовують однакові слова, словосполучення і речення стосовно однакової концептуальної сутності, але не розуміють один одного, не можуть досягти згоди щодо абсолютно ідентично висловленої ідеї? Таке враження, що мара Вавилонської вежі переслідує будь-яке питання, пов’язане з політикою. Проблема не обмежується лише лінгвістичними непорозуміннями. Наслідки невідповідності смислу висловленого і смислу сприйнятого адресатом можуть здобути загрозливих масштабів, коли у політичному дискурсі йдеться про екзистенційні загрози у вигляді соціальних зіткнень, криз у міжнародних стосунках, військових конфліктів. Не дивно, що проблема розуміння, інтерпретації, здатності до моральної оцінки стала критично важливою для подальшого вдосконалення штучного інтелекту. Усвідомлюючи це, дослідники, хоча і з певними застереженнями, прагнуть надати риси «людяності» і «навчити» ШІ оперувати поняттями телеологічної семантики, як-от «телеологічні зв’язки» (teleological shreads), «кінцева мета» (Telos), «телеологічна оцінка» (teleological evaluation) та «телеологічне судження» (teleological judgement). У фокусі запропонованого дослідження є проблема «граничного пояснення» смислу висловлення в англомовному політичному дискурсі із залученням понятійного апарату і методології телеологічної семантики. Також була застосована методологія якісного (описового) та кореляційного аналізу для виявлення смислових зв’язків між семантично релевантними змінними. Чинники, котрі здатні впливати на смисл висловлення у дискурсі, розглянуто у пропонованому дослідженні як якісні змінні. Кінцеву мету (Telos), що втілює прагнення до загального БЛАГА, постульовано як залежну змінну і як консеквент, семантичні характеристики котрого зазнають впливу з боку незалежних змінних у логічній функції антецедентів. Метою розвідки є виявлення корпусу якісних змінних, котрі потенційно здатні впливати на утворення телеологічного рефлексійного смислу у політичному дискурсі, визначити їхні типи, висвітлити семантично релевантні кореляційні зв’язки між змінними, залученими до процесу рефлексійного смислоутворення. Досліджений фактичний матеріал указує на те, що номенклатура залучених до рефлексійного смислоутворення змінних зумовлена селективною природою людського сприйняття і грунтується на принципах каузальності та цілеспрямованості. За результатами дослідження запропоновано формалізовану пропозитивну модель для аналізу семантично релевантних зв’язків між змінними. Виокремлено групу автохтонних змінних, котрі репрезентують у політичному дискурсі індивідуальні упередження мовця.