ОПИСОВІ ПРИКМЕТНИКИ У ЗАГОЛОВКАХ ТРЕВЕЛ-БЛОГІВ - Сабан, О.; Стецик, М. (Нова філологія, 2025)
У статті розглянуто особливості використання описових прикметників у заголовках сучасних англомовних тревел-блогів з погляду семантики, граматики, прикладної лінгвістики та медіалінгвістики. Дослідження базується на аналізі 100 заголовків із п’яти сучасних тревел-блогів («The Planet D», «offMetro», «Lost LeBlanc», «The Endless Adventure», «Kasia Writes»). Виявлено найбільш уживані прикметники, серед яких BEST, BEAUTIFUL, PERFECT, LUXURY, ULTIMATE, EPIC, TOP, HIDDEN. Здійснено аналіз семантичних характеристик і граматичних особливостей цих прикметників, їх категоризацію, а також визначено прикметники, характерні для тревел-блогів різних тематичних спрямувань. Семантично прикметники були класифіковані на оцінні, емоційно забарвлені, сенсорні, якісні, прикметники на позначення місця, цінності, відношення та значення. Було визначено, що більшість тревел-блогерів опираються на оцінні та емоційно забарвлені прикметники, а також на ті, що позначають цінність, адже саме вони мають значний вплив на залученість аудиторії. Граматично прикметники було поділено на атрибутивні, предикативні та постпозитивні відповідно до того, як вони модифікують іменник. Визначено, що більшість заголовків містять атрибутивні прикметники, тоді як предикативні прикметники траплялися у двох зі ста заголовків, а постпозитивні – лише в одному. Виявлено, що понад третина заголовків містить вищі ступені порівняння, а описові прикметники часто пишуться з великої літери, що може вказувати на бажання посилити емоційний та візуальний вплив, а також підвищити ймовірність того, що читач або глядач буде взаємодіяти з контентом. У підсумку результати цієї статті підкреслюють важливість скрупульозного вибору лексики для заголовків тревел-блогу, що може сприяти тому, що дописи стають більш приємними для сприйняття та переконливими і, як наслідок, приваблюватимуть більше читачів. Подальше вивчення специфіки використання англомовних прикметників у межах інтернет-комунікації загалом та блогосфери зокрема дозволить встановити їхній вплив на аудиторію з метою досягнення комунікативних цілей та масштабування впливу.