ФУНКЦІОНАЛЬНІ ТА ЛІНГВІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БРИТАНСЬКОГО ПОЛІТИЧНОГО ДИСКУРСУ: ПРОМОВА Р. СУНАКА В УКРАЇНСЬКОМУ ПАРЛАМЕНТІ - Тимощук, Н. М. (Нова філологія, 2024)
Публікація спрямована на вивчення лінгвістичних та функціональних особливостей політичного дискурсу прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака про українсько-російську війну. Актуальність розвідки зумовлена необхідністю дослідження особливостей використання системи виражальних засобів та стилістичних прийомів у сучасному політичному дискурсі. Для досягнення поставленої мети нами використано метод простого підрахунку даних, метод дискурсного аналізу, метод стилістичного аналізу, метод суцільної вибірки та порівняльний метод. Ми також використали інструмент корпусних досліджень «Voyant Tools» для обробки та аналізу промови. Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак використовує різноманітні стилістичні прийоми для досягнення бажаного ефекту, який визначається прагматичними характеристиками промови та специфікою аудиторії, перед якою виголошується промова. З точки зору лексики він використовує такі риторичні прийоми, як метафора і повторення. З точки зору граматики оратор часто використовує активний стан, займенники першої та другої особи, модальні дієслова, інверсію, вищий ступінь порівняння прикметників. Переконливості промові британського прем’єра надає використання різноманітних комбінацій особових та присвійних займенників на позначення сторін політичної взаємодії; власних географічних назв країн та національностей; граматичної категорії теперішнього часу для підкреслення безперервних активних дій, спрямованих на перемогу українського народу, наведення статистичних даних та цифр, а також перманентних повторів “We are here!”. Проаналізувавши політичну промову Ріші Сунака, ми висновуємо, що система виразних засобів і стилістичних прийомів у зверненні прем’єр-міністра до українського парламенту (12.01.2024) використовується для впливу на почуття й емоції адресата для привернення уваги до проблем повідомлення, для виконання прагма-комунікативних цілей аналізованого дискурсу.