НЕГАЦІЯ У НОМІНАТИВНОМУ ПОЛІ КОНЦЕПТУ LAZY (НА ПРИКЛАДІ ЯДЕРНОЇ СЕМЕМИ LAZINESS ТА ЇЇ СИНОНІМІВ) - Домбровська, С. А. (Нова філологія, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей вербалізації концепту LAZY. В роботі семи розглядаються як найменші складники номінативного поля. Було проаналізовано 170 дефініцій 15 іменників у 8 словниках. Отриманий матеріал був підданий подальшому дефініційному аналізові, який виявив важливу роль семи заперечення чогось, відсутності чогось. У ході дослідження було сформовано синонімічний ряд англомовних іменникових лексем, що позначають якість, стан людини та що об’єднані темою лінивий, це іменник laziness, а також лексеми, синонімічні до нього. У статті проаналізовано дефініції лексичної одиниці laziness в англомовних словниках; проведено семний аналіз смислової парцели заперечення у складі номінативного поля вербалізованого концепту LAZY. Було виявлено, що 55,3% усіх проаналізованих дефініцій містять принаймні один вербалізатор семи заперечення, відсутності чогось. У виборці з 15 іменників кожний іменник має принаймні 25% дефініцій, які містять вербалізатори семи заперечення, відсутності чогось, а в дефініціях чотирьох з іменників не було зареєстровано жодної дефініції, яка б не мала принаймні одного вербалізатора цієї семи у своєму складі. У статті висвітлюється кількісна представленість вербалізаторів семи заперечення, відсутності чогось у дефініціях іменників-синонімів лексеми laziness. Це 15 різних засобів, а саме: іменник lack (19,8%), частка not (17,9%), префікс un- (10,5%), іменник failure (9,9%), префікс dis- (3,7%), префікс in- (3,7%), суфікс -less (3,7%), префікс ab- (2,5%), займенник no (1,9%), прийменник without (1,9%), іменник aversion (1,2%), дієслово to fail (1,2%), займенник less (0,6%), займенник little (0,6%), займенник no one (0,6%). Такі результати дозволяють стверджувати, що сема заперечення, відсутності чогось є невід’ємною частиною номінативного поля концепту LAZY.