ЗАПОЗИЧЕННЯ ЯК ОДИН ІЗ ДИНАМІЧНИХ ШЛЯХІВ ПОПОВНЕННЯ НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Алісеєнко, О. М.; Мудренко, Г. А. (Нова філологія, 2024)
У статті розглядаються деякі особливості виявлення та класифікації нових запозичень економічної термінології кінця ХХ – початку ХХІ ст. Розглянуто поповнення словникового складу сучасної української мови за рахунок появи в ній запозичених слів. Розкрито значення цього процесу в розвитку мови. Робота присвячена дослідженню нової запозиченої економічної лексики в мові преси. Зроблено спробу класифікувати цей пласт лексики та виявити її місце у загальній системі запозиченої лексики у складі сучасної української мови. Іншомовна термінологія є незамінним засобом для стислого і точного передавання інформації в текстах, призначених для вузьких фахівців. Як відомо, мова виникла в процесі глобального суспільного розвитку. У зв’язку з тим, що людська цивілізація постійно рухається вперед і розвивається, мова, як основний засіб спілкування між людьми, змушена вдосконалюватися і розвиватися, щоб відповідати вимогам суспільства. Мова зазнає значних змін, які насамперед спостерігаються в динаміці лексичної системи: зміни морфологічних норм, поява нових синтаксичних конструкцій, закріплення нових орфографічних, орфоепічних норм, а також запозичення слів з інших мов. Актуальність вибраної теми зумовлюється активним розширенням списку економічних термінів української мови за рахунок англомовних запозичень. Питання перекладу термінології, а також причини та наслідки термінологічних запозичень є актуальною проблемою у вивченні метамови сучасної науки. Дослідження запозичень у сучасній економічній термінології демонструє складність процесу її формування. У лінгвістичній літературі наявні різні погляди на причини мовних змін. Економіка посідає особливе місце серед інших суспільних наук, оскільки вона найтісніше пов’язана з життям людей. Звідси тісний зв’язок економічної термінології з лексичною та стилістичною системами сучасної української літературної мови. Характер змін в економічній термінології має прогресивну спрямованість, тобто є виявом тенденції до подальшого формування мови економіки. Найбільш продуктивною щодо запозичень є група лексики, яка обслуговує сфери економічної діяльності (зокрема, бухгалтерський облік, банківську справу, маркетинг тощо).