ТЕЛЕСКОПІЙНІ НЕОНОМІНАЦІЇ СУЧАСНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Тимощук, Н. М. (Нова філологія, 2024)
У статті розглянуто телескопію як один із продуктивних способів неологізації сучасної англійської мови, що пов’язано з економією в мові. Актуальність дослідження інноваційної лексики зумовлена її значною кількістю й частотою її вживання. Аналіз телескопічних неономінацій в англійській мові дає змогу розглянути причини появи їх класифікацій, ознаки, сфери використання й особливості функціонування. У дослідженнях учених-мовознавців існує термінологічна варіативність. Лінгвісти використовують такі терміни для номінування аналізованого феномена: слова-злитки, слова-амальгами, складноскорочені слова, telescoping, telescoped words, blend, blendings, contamination, portmanteau words. Матеріалом дослідження слугували 226 англійських телескопізмів, обраних методом суцільної вибірки. Дослідження засвідчило високу ефективність використання телескопії в сучасній англійській мові. Її популярність зумовлена як тенденцією до економії мовних засобів, так і виявом лінгвокреативної здатності мовців. Неолексеми розподілено за 18 тематичними групами: «Екологія, клімат, природне середовище», «Будівництво й архітектура», «Наука і технології», «Політика і суспільство», «Бізнес і фінанси», «Психологія», «Покоління людей, сім’я, виховання», «Навчання й освіта», «Стосунки», «Естетика, одяг, стиль життя», «Література, кіно, музика, мистецтво», «Здоров’я і краса», «Спорт», «Хобі та дозвілля», «Їжа», «Пандемія Covid‑19», «Лінгвістика», «Сленг». Найбільшу кількість телескопічних одиниць містить розділ «Наука й технології», що становить 26,52%. Аналіз емпіричного матеріалу дав змогу встановити використання чотирьох продуктивних словотвірних моделей телескопійних неономінацій: 1) ab + cd > ad; 2) ab + cd > abd; 3) ab + cd > acd; 4) ab + cd > a(b/c)d. Поділ груп за моделями виявив таке співвідношення: ab + cd > ad становить 30,09%, ab + cd > abd – 30,97%, ab + cd > acd – 35,84%, ab + cd > a(b/c)d – 3,1%. Найпродуктивнішими та найбільш перманентними типами словотворення за допомогою телескопії є іменники (98,23%). Перспективність подальших досліджень убачаємо в необхідності аналізу способів перекладу англійських телескопічних неономінацій.