ФЕНОМЕН «ВВІЧЛИВІСТЬ» У СУЧАСНІЙ ЛІНГВІСТИЧНІЙ ТЕОРІЇ - Юніна , О. Є.; Хайруліна, Н. Ф. (Нова філологія, 2023)
У статті розглянуто феномен «ввічливість» у лінгвістичній теорії та обґрунтовано необхідність його дослідження в моральному, морально- етичному, лінгвістичному та культурологічному аспектах. Актуальність статті зумовлена недостатнім вивченням феномена «ввічливість» у сучасній лінгвістичній теорії з використанням комплексному підходу, з урахуванням як вербальних, так і невербальних особливостей вираження ввічливості. Суперечність полягає у тому, що, з одного боку, вивченню категорії ввічливості присвячено безліч робіт, а з іншого – комплексне вивчення вербальних та невербальних засобів її вираження у різних культурах на прикладі окремих мовних жанрів у лінгвістичній літературі висвітлено дещо розрізнено та не узагальнено. Об’єктом статті визначено комунікативну категорію ввічливості, а предметом дослідження є підходи до визначення ввічливості в сучасній лінгвістичній теорії в контексті англомовної культури. Метою дослідження є визначення основних загальних та національно- специфічних особливостей функціонування категорії ввічливості в англійській мові. Поставлена мета досягається через вирішення такого завдання: розглянути основні напрями вивчення категорії ввічливості у лінгвістичній теорії. Установлено, що в лінгвістичній теорії присутній значний інтерес до вербальних та невербальних особливостей вираження ввічливості в різних культурах. Визначено, що поняття «ввічливість» з позиції культурологічного підходу пояснює характер репрезентації її культурних особливостей у різних культурах світу. Зокрема, з’ясовано, що поняття «ввічливість» може сприйматися одночасно як моральна якість та манера поведінки. Дослідження презентує, що ввічливість як поведінка є засобом підтримки спілкування для людей, що належать до різних груп суспільства. У статті зазначено, що способи ввічливого спілкування залежать від контексту та етикетної ситуації. Зроблено висновок про те, що всі культури по-різному розуміють і виявляють ввічливість, що означає необхідність вивчити культурні особливості ввічливості з урахуванням своєрідності мови в етикетних ситуаціях окремої нації. Подальші дослідження феномена «ввічливість» вбачаються в аналізі різних вербальних форм його вираження як у різних жанрах, так і в різних мовах світу.