ФРЕЙМОВО-СЛОТОВА МОДЕЛЬ КОНЦЕПТУ MOTIVATION НА МАТЕРІАЛІ МОТИВАЦІЙНИХ ПРОМОВ ПУБЛІЧНИХ ОСОБИСТОСТЕЙ - Скічко, А. С. (Нова філологія, 2023)
У статті представлені результати комплексного концептуального аналізу мотиваційних виступів видатних особистостей, який здійснений за допомогою UAM Corpus Tool – сучасного програмного забезпечення, відомого своєю ефективністю в імплементації як автоматичних, так і ручних текстових анотацій різної структури та форми. У ході дослідження було виявлено, що онтологічні та структурні концептуальні метафори відіграють ключову роль у побудові фреймово-слотової моделі концепту MOTIVATION. Згідно з теорією М. Мінскі, фреймово-слотова модель містить основний концепт та фрейми як складні компоненти, що нагадують багатошарові мережі. Виявлено, що ці багатокомплексні структури утворюються за допомогою слотів та підслоів [17]. З огляду на це, концепт MOTIVATION складається із низки структурних елементів, а саме фреймів A LIVING BEING, DIFFICULTIES, PURPOSE, MATERIAL OBJECT, STATES, COGNITION, MOVEMENTS, INSPIRATION, LIFE, WORLD, EDUCATION та LANGUAGE. Ці компоненти комплексно відображають парадигми, що використовувалися публічними особистостями, виступи яких взяті за основу корпуса для проведення цього аналізу. Загалом корпус налічує 20 виступів видатних чоловіків і жінок, зокрема Мішель Обами, Опри Вінфрі, Мадонни, Камали Гарріс, Мелінди Гейтс, Анджеліни Джолі Войт, Аріанни Гаффінгтон, Кондолізи Райс, Шеріл Сандберґ, Гілларі Клінтон, Воррена Баффета, Стіва Джобса, Джеффа Безоса, Ілона Маска, Білла Гейтса, Барака Обами, Девіда Бекхема, Марка Цукерберга, Джея Шетті та Стівена Спільберга. Це дослідження доводить, що концептуальні метафори допомагають краще зрозуміти структуру мотиваційних промов та те, що вони здатні впливати на наше сприйняття світу та поведінку після прослуховування публічних виступів. Окрім цього, лінгвістичний аналіз показав, що за допомогою структурних компонентів, які містяться в основі концептуальних метафор, можливо отримати інсайти щодо комунікативних стратегій, котрі використовують спікери для мотивації та заохочення своєї аудиторії.